Linkovi

Može li se Ademija privremeno pustiti na slobodu? (1/2/02) - 2002-02-01


Sudsko je Vijeće haaškog Tribunala za ratne zločin saslušalo argumente obrane generala Rahima Ademija za privremeno puštanje na slobodu, kao i suprotstavljanje Tužiteljstva koje i na taj način želi izraziti nezadovoljstvo radi neizručenja Ante Gotovine. Objavljena je također odluka da se tri Miloševićeve otpužnice spajaju u jedan proces.

Obrana generala HV-a Rahima Ademija zatražila je privremeno oslobađanje, a Tužiteljstvo se usprotivilo zahtjevu - rezime je zasijedanja sudskog Vijeća koje mora razmotriti argumente obje strane prije nego što objavi svoju odluku. Tribunalu su priložena jamstva predsjednika i Vlade Republike Hrvatske, "Vlada na sebe uzima pun nadzor nad Ademijevim kretanjem, spremna je ispuniti svaki Tribunalov uvjet i, oslobodi li Tribunal privremeno generala, za to vrijeme on neće obavljati nikakav službeni niti radni angažman", poručio je zamjenik premijera Goran Granić sucima.

Sam je Ademi Tribunal nazvao "jedinim mjestom" koje može razmotriti pitanje njegove nevinosti ili krivnje. Usprkos garancijama kojima je odao priznanje čak i predsjedavajući sucac Kinez Liu Daqun, Tužiteljstvo se suprotstavilo oslobađanju prvenstveno radi preostalih problema u odnosima Hrvatske i Tribunala.

Problem se, naravno, zove Gotovina, Tužiteljstvo veoma ozbiljno zamjera Zagrebu što nije uhićen umirovljeni general optužen za ratne zločine nad Srbima nakon operacije Oluja te bi zapravo Ademi koji se dobrovoljno predao kaznenom sudu, nastavkom pritvora i dugim čekanjem na početak suđenja bio sankcioniran radi onoga što je Goran Granić opisao sljedećim riječima, "ljudi koji se ne žele predati, a to je vještina koju je imao gospodin Gotovina, pripremali su se za takve situacije".

U razgovoru s novinarima, nakon susreta s predsjendikom Tribunala Claudeom Jordom, Goran Granić je kazao da Gotovina nije u Hrvatskoj.

Rezimirajući razgovore napomenuo je da je otvoreno načelno pitanje da se slučajevi zločina počinjenih na tlu Hrvatske a kojima se bavi Tužiteljstvo prepuste hrvatskom pravosuđu - koje jeste sporo, priznao je dopremijer, iako brže od haaškoga - te da osuđeni za ratne zločine mogu odslužiti kaznu u hrvatskim zatvorima.

U den Haagu je u petak popodne objavljeno i rješenje drugostupanjskog Vijeća o načinu vođenja Miloševićevog procesa. Vijeće je usvojilo tužbu Tužiteljstva na raniju odluku kojom su suđenja odvojena te će proces Miloševiću , ali kao jedistveno suđenje na osnovu tri povezane optužnice, početi u ranije zakazanom roku, dakle 12. veljače.

XS
SM
MD
LG