Linkovi

43 savezne države u proračunskom manjku (1/2/02) - 2002-02-01


Većinu američkih saveznih država posljednjih mjeseci muči manjak novca u proračunu. Za to postoje tri uzroka: skupe anti-terorističke mjere osiguranja, recesija na nacionalnom planu, te skupi državni programi.

Od pedeset saveznih država, njih 43 i Okrug Columbia najavljuju proračunski manjak u ovoj fiskalnoj godini. 22 savezne države već sada troše više od onog što im je prema proračunu na raspolaganju. 36 država ili razmatra ili je uvelo mjere štednje. Veličina proračuna saveznih država uvelike varira – mala državica na sjeveru, Vermont, ima proračun od tek nešto više od tri milijuna dolara. Godišnji proračun Kalifornije iznosi više od 150 milijardi dolara. Gdje su uzroci proračunskih deficita? Naime, samo prije godinu dana u Americi se mnogo govorilo o budžetskim viškovima.

Arturo Lopez je stručnjak pri Nacionalnoj udruzi članova lokalnih zakonodavnih tijela. On kaže da je glavni uzrok problema s proračunom – usporena ekonomija. “Teroristički napadi od 11. rujna dodatno su pogoršali ionako prilično lošu situaciju” – kaže on. Zbog toga neke veće savezne države bilježe proračunski deficit koji je dostigao i dvoznamenkastu brojku. "Arizona bilježi manjak od deset posto, Kalifornija – devet posto. To se odnosi na manji dotok sredstava na ime poreza. Slično je i u New Jerseyu – 12 posto manje poreznih prinosa. Slijede Florida, Virginija, Michigan, Ohio, New York, Massachusetts..." - kaže gospodin Lopez.

Mnoge od tih država ovise o poslovanju industrijskog sektora, koji je u recesiji pogotovo pogođen. "Industrija je prva pala u recesiju. To je najviše pogodilo države poput Michigana, Ohia, Indiane, Illinoisa, Sjeverne i Južne Karoline, Kentuckya" - objašnjava Arturo Lopez.

Savezna država Oregon, na zapadnoj obali Sjedinjenih Država, najavljuje budžetski manjak od više od 800 milijuna dolara. U njoj je stopa neuposlenosti najviša od svih saveznih država. Oregon najviše poreznih sredstava prikuplja na ime poreza na dohodak. Proračunski manjak bi se mogao nadoknaditi smanjenjem socijalne pomoći siromašnima te kresanjem izdataka za školstvo.

Guverner Oregona John Kitzhaber također razmatra povećanje poreza na cigarete, pivo i vino, a možda bi se mogla obustaviti primjena zakona o smanjenju lokalnih poreza, izglasan prošle godine: "Želimo li – bez obzira na deficit - sačuvati državne programe, moramo ih nekako platiti. A platiti ih moramo ne novim zaduživanjem, ili manevriranjem računovodstvom – već pravim, zarađenim novcem."

Na drugom kraju Sjedinjenih Država je Virginija. Očekuje se da bi tamo proračunski manjak u sljedećih pet godina mogao dostići pet milijardi dolara. Do lipnja, novi guverner Mark Warner mora nadoknaditi manjak od više od milijarde dolara.

Karen Hult, profesorica političkih znanosti na Sveučilištu Virginia Tech, kaže da se proračunski manjak u ovoj saveznoj državi može povezati i s 11. rujnom. Uvedene su nove sigurnosne mjere, povezane s blizinom glavnom grada Sjedinjenih Država, Washingtona. Dugo je bio zatvoren i jedan od dva washingtonska aerodroma, koji se nalazi u sjevernoj Virginiji. Posao je zbog toga, kaže Karen Hult, izgubilo 18 tisuća ljudi.

Arturo Lopez ove činjenice komentira ovako: "Dok se statistike o neuposlenosti ne počnu mijenjati na bolje, dok se ne poveća povjerenje kupaca u tržište – sve do tada će biti proračunskih manjaka. Jednostavno, na ime poreza u državnu blagajnu dolazi premalo novca."

Kad bi se to moglo dogoditi možemo jedino pogađati. Predsjednik George Bush na oporavak ekonomije gleda često prilično drugačije nego mnogi članovi Kongresa. Ne treba zaboraviti da će ritam gospodarske obnove također odrediti i pojedinačne odluke stotina milijuna građana – poduzetnika i kupaca.

XS
SM
MD
LG