Linkovi

Kako pratiti strane studente u SAD? (28/1/02) - 2002-01-28


“Vladi će trebati barem još godinu dana da uspostavi učinkovitu kontrolu nad strancima koji imaju studentske vize” – javlja jutros “New York Times”. Kompjutorska mreža koja bi trebala pratiti strane studente u zemlji još je u fazi testiranja i počet će s radom tek sljedeće godine.

Kontrola se odnosi na nadzor pohađanja škole ili fakulteta te poštivanje rokova vize, odnosno napuštanja zemlje po njezinom isteku.

U zemlji se nalazi 547 tisuća stranih studenata razasutih po 74 tisuće sveučilišta i tehničkih škola. Teškoće u kontroli stranih studenata odražavaju – piše njujorški dnevnik – teškoće u općem poboljšanju domovinske sigurnosti u zemlji, koja se vraća o normalnom životu.

“New York Times” također piše o predloženom povećanju saveznog proračuna za sljedeću godinu. Predsjednik Bush će – kako javlja “Times” – tražiti ukupno povećanje proračuna od oko 9 posto – što je znatan odmak od tradicionalnog republikanskog zalaganja za što manju vladu i što niže poreze. No, predsjedniku idu na ruku dvije okolnosti – recesija i rat protiv terorizma.

“Christian Science Monitor” jutros članak posvećuje Michaelu Gersonu, piscu govora predsjednika Busha, koji ovih dana radi na dolazećem predsjednikovom govoru o stanju nacije. Gospodin Gerson sastavit će govor oko tri glavne predsjednikove teme – rata protiv terorizma, domovinske sigurnosti i jačanja gospodarstva. Vjeruje se da će predsjednikovo obraćanje naciji s posebnom pažnjom pratiti ne samo američka javnost, već i islamski svijet, globalna financijska tržišta i američki saveznici u ratu protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG