Linkovi

Ilegalni borci ili ratni zarobljenici? (26/1/02) - 2002-01-26


Američki dužnosnici kažu da se prema talibanskim i al-Qaidinim zatvorenicima na Kubi postupa humano. No američke vlasti zatočenicima odbijaju priznati status ratnih zarobljenika. Kako javlja Gary Thomas, pravni status zatvorenika mogao bi imati dalekosežne implikacije.

Odgovarajući na kritike iz inozemstva, ministar obrane Donald Rumsfeld i drugi američki dužnosnici izjavili su da se prema zarobljenim talibanima i pripadnicima al-Qaide postupa u skladu sa Ženevskom konvencijom. Međutim, Sjedinjene Države ne smatraju zatočenike ratnim zarobljenicima, već “zatvorenicima s bojišnice”, odnosno, “borcima izvan zakona”.

Posner: Postupaj onako kako bi želio da se prema tebi postupa

Pravni stručnjaci kažu da status zatvorenika ima važne implikacije za buduće sukobe. Michael Posner, izvršni direktor Odvjetničkog odbora za ljudska prava kaže da bi Sjedinjene Države trebale zarobljenima u borbi dati isti status koji bi tražile za svoje vojnike zarobljene u stranoj zemlji: "Kada bi se u Afganistanu srušio američki zrakoplov i kada bi posada bila zarobljena, odmah bismo se obratili Međunarodnom crvenom križu i pozvali se na međunarodno humanitarno pravo, te bismo vojnike proglasili ratnim zarobljenicima koji imaju pravo na posjete i pravnu zaštitu. Stoga mislim da će, ukoliko u slučaju zatvorenika na Kubi međunarodno humanitarno pravo ne bude dosljedno poštovano, kasnije svaka zemlja moći krenuti za našim primjerom."

Farrar: Talibani i al-Qaida djeluju bez međunarodnog legitimiteta

Ženevska konvencija definira kriterije za utvrđivanje statusa “zakonitih boraca”, koji, kao ratni zarobljenici, imaju određena prava i pravnu zaštitu. Jay Farrar, vojni analitičar iz Centra za strateške i međunarodne studije, kaže da su Sjedinjene Države utvrdile da zatvoreni talibani i pripadnici al-Qaide ne zadovoljavaju kriterije za ratne zarobljenike: "Sjedinjene Države su, i uvijek su bile, zemlja zakona koja je poštovala međunarodne norme. No, Sjedinjene su Države po prvi puta zaključile da su zarobljeni talibani i članovi al-Qaide djelovali bez legitimiteta međunarodno priznate zemlje."

Dužnosnici vlade tvrde da su borci al-Qaide članovi terorističke mreže i da zato ne zaslužuju status ratnih zarobljenika. Što se talibana tiče, vladini dužnosnici ukazuju da se oni nisu borili za međunarodno priznatu vladu.

Goldman: Konfuzija u vezi s razlikom između talibana i al-Qaide

Robert Goldman, stručnjak za ratno pravo s Pravnog fakulteta Sveučilišta American kaže da je takvo stajalište, s pravne točke gledišta, netočno. "Razni glasnogovornici administracije kažu da s obzirom da Washington nije priznao talibane, oni ne zaslužuju status ratnih zarobljenika. To je potpuno netočno i nije u skladu s ranijom američkom praksom" - kaže Robert Goldman.

On vjeruje da u vojnim krugovima postoji konfuzija oko razdvajanja talibana i boraca al-Qaide. Iako se o statusu al-Qaidinih boraca može razgovarati – kaže gospodin Goldman – status talibana ne bi trebao biti upitan, jer su se oni borili za svoju vladu, bila ona priznata od strane Sjedinjenih Država ili ne.

Prema američkim vojnim zakonima, zarobljenici imaju pravo na status ratnih zarobljenika dok se ne odluči suprotno, te imaju pravo da o njihovom statusu odluči vojni panel od tri časnika.

Za vrijeme rata u Perzijskom zaljevu, američke su vlasti vodile gotovo tisuću i 200 postupaka o statusu ratnih zarobljenika.

Odugovlačenje s rješavanjem statusa?

Ministar obrane Rumsfeld izjavio je nedavno da vladini odvjetnici razmatraju pitanje statusa zarobljenika na Kubi i da će se to uskoro riješiti. No, on je također dodao da njihov status s praktične točke gledišta nije posebno važan, jer se prema njima odnosi humano.

Vojni analitičar Jay Farrar iz Centra za strateške i međunarodne studije kaže da su Sjedinjene Države ipak ostale u postojećim pravnim okvirima: "To je, na kraju krajeva, prljava igra i ne posebno ugodna situacija. Mislim da su Sjedinjene Države odlučile zauzeti oštriji stav, ali pri tome ipak nisu prešle liniju neprihvatljivoga."

Neki pravni stručnjaci vjeruju, međutim, da Sjedinjene Države odugovlače s rješavanjem ovoga pitanja kako bi američke vlasti bez uplitanja pravnika mogle ispitati zarobljenike i zadržati ih u zatočeništvu što je duže moguće kako bi ih spriječili u izvođenju nekih novih terorističkih napada.

XS
SM
MD
LG