Linkovi

Pančić: Nezaposlenost gorući problem branitelja (26/1/01) - 2002-01-26


Nezaposlenost, stambeno zbrinjavanje branitelja, problemi oboljelih od post-traumatskog stresnog poremećaja - tek su neki od problema hrvatskih vetarana koje regulira Zakon o pravima branitelja, a za koja se ni lani nije našlo dovoljno dobro rješenje - istaknuto je u jučerašnjoj saborskoj raspravi koja se vodila nakon izvješća ministra branitelja Ivice Pančića o tome kako je u prvih šest mjeseci prošle godine provođen Zakon o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.

No, gorući problem hrvatskih branitelja je - kako je istaknuo sam ministar - nezaposlenost. Problem ministar vidi na dvije strane. S jedne strane, tvrtke, čak i one u vlasništvu države, ne pridržavaju se pravila o prvenstvu zapošljavanja branitelja. S druge strane, sami branitelji nedovoljno se informiraju o mogućnostima prekvalifikacije.

Govoreći o prekvalifikaciji branitelja, SDP-ovac Željko Malević je istaknuo: "Velik dio novca koji je bio predviđen u tu svrhu, u proračunskoj poziciji koja se tiče Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, ostao je neutrošen."

Stoga je Ministarstvo branitelja - istaknuo je ministar Pančić - lani uputilo pisma s informacijama o programu zapošljavanja na adrese 34.000 branitelja i 12.000 poduzeća koja bi ih mogla zaposliti.

Najoštriji kritičar rada sadašnjeg ministra bio je bivši ministar branitelja, danas zastupnik HDZ-a Juraj Njavro. On je ustvrdio da se prava branitelja od promjene vlasti u Hrvatskoj sustavno smanjuju. Podsjetio je da je za njih u prošloj godini država izdvojila 800 milijuna kuna manje nego godinu dana ranije, te da su lani mnogi branitelji ostali bez posla, poput 528 policajaca iz Vukovarsko-srijemske županije, a da njihov ministar na to nije reagirao.

No, kritike su stizale i iz klupa vladajuće koalicije. HSLS-ovac Želimir Janjić iznio je podatak da je još uvijek nepoznata sudbina 1.450 nestalih hrvatskih branitelja, ali to, napomenuo je, ne smeta hrvatskog ministra vanjskih poslova da izjavljuje kako se Hrvatska zalaže za ulazak susjedne Jugoslavije u međunarodne asocijacije, iako tamošnja vlast još uvijek ništa nije učinila na rasvjetljavanju sudbine nestalih branitelja. On Pančiću zamjera što pred Sabor nije došao s podatkom koliko je branitelja još uvijek stambeno nezbrinuto.

Ministar Pančić je, međutim, prokomentirao da je njegovo Ministarstvo naviklo na stalne prozivke: "Onda kada se vodi rasprava, bilo na Vladi, bilo u Saboru ili negdje drugdje, najveći dio ljudi je nezainteresiran." Rasprava o zaštiti prava veterana vođena je, naime, pred polupraznom saborskom vijećnicom.

No, jučer se ipak dogodilo nešto što će pomoći samozapošljavanju branitelja. Ugovor o poslovnoj suradnji u kreditiranju poduzetnika branitelja potpisali su čelnici grada Zagreba, Ministarstvo branitelja i Privredne banke Zagreb. Ministarstvo će uložiti pet milijuna kuna depozita u Privrednu banku, a ona će na temelju tog depozita kreditirati branitelje poduzetnike s 50 milijuna kuna. Branitelji će kredite moći dobiti početkom travnja. Najniži kredit bit će 50.000 kuna, a najviši 800.000 kuna, uz rok otplate do 10 godina i poček od dvije godine.

XS
SM
MD
LG