Linkovi

Brod s vlastitim poštanskim brojem (25/1/02) - 2002-01-25


Poštari kojiput imaju problema pronaći određenu adresu; ponekad je dostava pošte otežana udaljenošću određenog mjesta od najbližeg poštanskog ureda. U slučaju poštanskog broja 09543-2810, pilot poštanskog zrakoplova zaista je naprezao oči da uopće vidi svoje odredište. U zalasku sunca, zacrvenjeno more i nebo pretočili su se u jedinstvenu magličastu masu u kojoj je teško vidjeti svoje odredište čak i kada je ono najveći, najviši i najmoćniji ratni brod ikada sagrađen – U.S.S. Enterprise, nosač aviona na nuklearni pogon.

"Zato ih i boje u sivo," prokomentirao je poštanski pilot. "Neprijateljskim očima teško su vidljivi." Prije samo nekoliko mjeseci, termin "neprijateljski" zvučao je još poput izleta mašte. U međuvremenu, Enterprise je iz Sredozemlja, Sueskim kanalom, prošao u Arapsko more i bio polazište zračnih napada na Afganistan.

To i jest prava svrha broda poput Enterprisea s njegovih 4 i pol jutara uzletno-sletne palube, osam zrakoplovnih eskadrona, projektilima Sea Sparrow, te najsofisticiranijom špijunskom opremom. Misija Enterprisea je da svoju posadu dopremi unutar napadnog radijusa bilo koje točke na Zemljinoj kugli. U tu svrhu, Enterprise pruža privremeni dom i radno mjesto za zajednicu više od pet tisuća mornara. Baš poput drugih zajednica, i ova ima svoje pekare, brijačnicu, banku, knjižnicu, muzej, gimnastičke dvorane, vatrogasce, zatvor, dnevne novine, radio i televizijske postaje, te trgovinu živežnim namirnicama.

A, kao što rekosmo na početku, ima i svoj vlastiti poštanski broj. Unatoč tome što svaki član posade ima pristup e-mailu, "još uvijek primamo prosječno oko dvije i pol tone pošte dnevno," kaže brodski poštar. I, kao i u ranim danima bilo koje mornarice u svijetu, posada i sada nestrpljivo iščekuje pisma i pakete.

Mnogoštošta na Enterpriseu izgleda jednako kao što je bilo oduvijek – mladi mornari još uvijek se štrecnu kada u tijesnim prolazima pokraj njih prođe admiral. Brodski razglas i ovdje se, kažu svi, oglasi upravo u vrijeme kada padaš u san. No, nešto se ipak drastično promijenilo i to u posljednje tri godine – premda su žene služile u američkoj mornarici još od vremena Građanskog rata, na ratne su brodove raspoređene tek od 1993. godine. A, na Enterprise, prve su žene uključene u posadu 1999.-te godine. Danas, žene mornari čine deset posto posade Enterprisea i tri posto njezinih pilota.

I, na kraju, još malo statistike o najvećem ratnom brodu u svijetu. Prva akcija u koju se zaputio bila je kubanska raketna kriza, 1962. godine. Najveća brzina, koju može postići, smatra se vojnom tajnom, ali je, prema upućenim izvorima, veća od 30 čvorova. Prosječna dob posade je 25 godina, a pri posljednjem odlasku u akciju njih 75 ostavilo je iza sebe novorođenu djecu. Brodska brijačnica ošišala je 27 tisuća frizura, zubari su izvadili tisuću tristo zuba mudraca, a mašine za prodaju napitaka prodale su 720 tisuća bočica i konzervi bezalkoholnih pića.

XS
SM
MD
LG