Linkovi

Zagreb: Povučena zabrana cestovnog prijevoza nafte i naftnih derivata (24/1/02) - 2002-01-24


Hrvatska Vlada je danas povukla zabranu cestovnog prijevoza nafte i naftnih derivata. Istovremeno je usvojila nove mjere kojima se regulira prijevoz nafte i ostalih opasnih tvari cisternama kroz Hrvatsku. U Zagrebu očekuju razumijevanje Slovenije, Bosne i Hercegovine, te Mađarske koje su na prošlotjednu zabranu uzvratile protumjerama.

Naftu i opasne tvari autocisterne će u Hrvatsku i iz nje transportirati samo preko deset graničnih prijelaza. Kroz Hrvatsku će se kretati točno utvrdjenim cestovnim koridorima. To su najznačajnije od 28 mjera kojima je hrvatska Vlada najavila obračun sa švercerima nafte i naftnih derivata zbog kojih godišnje državni proračun gubi milijune dolara.

"Želja nam je dobiti bitku protiv kriminala. Želja nam je da ova zemlja bude što kvalitetnija turistička destinacija i da ima što kvalitetniju ekološku zaštitu. To je legitimno pravo svake zemlje pa i Hrvatske. Oko toga se nećemo pogađati ni s kime," kazao je premijer Ivica Račan u Banskim dvorima.

Nove mjere vrijede za domaće i inozemne prijevoznike i kompanije što je novost u odnosu na povučenu uredbu o zabrani cestovnog prijevoza nafte koja se nije odnosila na domaće prijevoznike.

"Tim potezom želimo izbjeći svaki oblik diskriminacije, za što smo bili optuživani," rekao je Račan.

Slovenija, BiH i Mađarska diplomatskim su notama prosvjedovale zbog zabrane cestovnog prijevoza nafte inozemnim tvrtkama zbog čega je vlada 18. siječnja, samo dva dana nakon što je uredba stupila na snagu najavila njeno povlačenje. Unatoč tome Slovenija je prekjučer od Svjetske trgovinske organizacije (WTO) zatražila da se očituje o slučaju inzistirajući na prijašnjem potpuno liberalnom režimu prijevoza. U Vladi vjeruju da bi jednak tretman domaćih i inozemnih prijevoznika mogao biti završna točka jednotjednog "naftnog rata" kojeg su u Zagrebu nespretno započeli.

"Vjerujem da će ovo što smo ovdje danas dogovorili otkloniti sve održive prigovore susjednih zemalja", kazao je ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

Vladine mjere postrožit će kontrolu na carini, dozvolu za provoz potpisivat će dva carinika, a prijevoznicima će točno u sat biti propisan rok u kojem moraju napustiti Hrvatsku. Policija i carina moći će kontrolirati cisterne i nakon ulaska u Hrvatsku. Autocisternama će biti zabranjeno voziti kroz nacionalne parkove, a u tranzitu ubuduće neće moći voziti u susjedne zemlje, iz Mađarske u SRJ ili Slovenije u Mađarsku. Najavljeno je da će se ubuduće autocisterne kontrolirati, u zapadnoj Europi uobičajenim, GPS sustavom.

XS
SM
MD
LG