Linkovi

U SAD ove i sljedeće godine opet proračunski manjak (24/1/02) - 2002-01-24


Kongresni Ured za proračun predviđa da će Američka vlada ponovno bilježiti proračunski manjak ove i iduće godine, nakon što je posljednje četiri godine imala višak. Ova prognoza dolijeva ulje na vatru već postojeće stranačke rasprave oko proračunskih pitanja a uoči kongresnih izbora u studenom.

Kongresni ured za proračun, koji je nestranačko tijelo, smatra da će manjak u proračunu ove godine iznositi 21, a iduće 14 milijardi dolara. Da podsjetimo, prošle godine proračun je imao 127 milijardi dolara viška. Prije samo godinu dana, isti je Ured predvidio višak od 313 milijardi dolara ove i 359 milijardi dolara sljedeće godine. Isto tako revidirao je svoju prijašnju prognozu o desetogodišnjem višku od pet bilijuna i šesto milijardi dolara na samo jedan bilijun i šesto milijardi.

Direktor Kongresnog ureda za proračun Dan Crippen objavio je ove nalaze proračunskim odborima Senata i Zastupničkog doma. Demokrati, kao što je predsjedatelj proračunskog odbora Senata Kent Conrad iz Sjeverne Dakote, za smanjenje proračunskog viška optužuju smanjenje poreza od bilijun i tristo milijardi dolara za koje se zalagao predsjednik Bush i koje je stupilo na snagu prošle godine.

Senator Conrad kaže da bi volio da su ta smanjenja bila manja kako bi mogla stimulirati usporeno gospodarstvo. On tvrdi da bi velika smanjenja poreza mogla nanijeti štetu nastojanjima da se zakrpaju rupe u saveznom mirovinskom fondu i fondu za zdravstveno osiguranje. "Mi smo predložili znatno manja smanjivanja poreza u idućih deset godina, jer smo strahovali da će predsjednikov prijedlog dovesti u opasnost fondove mirovinskog i zdravstvenog osiguranja".

Međutim, republikanci kažu su recesija i napori oko borbe protiv terorizma nakon rujanskih terorističkih napada, a ne smanjenja poreza, istopili višak u proračunu. Senator Pete Domenici iz New Mexica najviše je rangirani republikanac u Odboru za proračun. "U normalnim uvjetima teško je voditi rat bez proračunskog manjka".

Gospodin Crippen iz Kongresnog ureda za proračun kaže da su argumenti i republikanaca i demokrata ispravni. Naime, kaže on, kombinacija oslabljenog gospodarstva i bilijun i tristo milijardi dolara smanjenja poreza doprinjeli su nestanku viška u proračunu. No, dodaje da su napadi 11. rujna učinili situaciju još težom."Napadi od 11. rujna vjerojatno su pogoršali recesiju u koju smo već bili ušli, i dok se većina industrija oporavila od prvobitnog šoka, neke industrijske grane, kao što je to zrakoplovna, nisu se još oporavile. Mogućnosti budućih terorističkih napada povećale su nesigurnost i dovele do znatnog povećanja troškova za mjere sigurnosti".

Predviđanja Kongresnog ureda za proračun temelje se na postojećoj politici. Ali analitičari očekuju da će Kongres odobriti dodatne troškove za vojne potrebe i za domovinsku sigurnost – a možda će odobriti i dodatna smanjenja poreza kako bi se stimuliralo gospodarstvo. A to su potezi koji bi samo mogli povećati predviđene proračunske manjkove u budućnosti.

XS
SM
MD
LG