Linkovi

America Online tuži Microsoft za odštetu zbog Netscapea (23/1/02) - 2002-01-23


Pogledajmo o čemu piše današnji američki tisak … Teško je naći članak na ijednoj od naslovnica koji nije vezan uz događanja u svijetu, ili uz sve veći i teži skandal oko bankrota energetskog diva Enrona. Poslovni svijet će, međutim, najvjerojatnije opet početi govoriti o Microsoftu. Kako izvješćuju New York Times i Washington Post, jedan od njegovih najvećih neprijatelja, kompanija AOL, odnosno America Online, sada dio korporacije Time Warner, tužit će Microsoft za naknadu štete nanesenu Nescapeu, zbog njegove monopolističke poslovne prakse.

Kako je američki savezni sud ustvrdio u presudi u lipnju prošle godine, Microsoftova poslovna praksa zaista je bila monopolistička. Time je, tvrdi AOL, koji je kupio kompaniju Netscape 1999, za 10 milijardi dolara, nanesena ogromna šteta Netscapeu. U svojim najboljim danima, Netscape je držao 70 posto tržišta browsera, dok danas Microsoftov Explorer opslužuje 80 posto tržišta. Kako piše Washington Post, AOL je dovoljno financijski jaka kompanija da sudsku tužbu tjera dugo i istrajno.

Bostonski Christian Science, između političkih tema, našao je mjesta za još jednu neugodnu poslovnu vijest - biznis, naime, ne cvate ni izdavačima, a posebice ne onima koji su još prije godinu dana slavljeni kao budućnost izdavaštva: izdavačima elektronički publiciranih djela. To se prvenstveno tiče lijepe književnosti. Kako piše Monitor, izgleda da su lošija vremena čitatelje vratila klasično uvezanim literarnim naslovima. Kolikogod privlačne bile elektroničke igračke na koje se s Interneta downloada "Alisa u zemlji čuda", ona je još uvijek čitateljima draža na papiru.

XS
SM
MD
LG