Linkovi

Elektroničke knjige čekaju bolju budućnost (24/1/02) - 2002-01-23


Još prije godinu dana, e-books, odnosno knjige publicirane elektroničkim medijem, smatrane su budućnošću izdavaštva. Papir će otići putem papirusa, u ropotarnicu povijesti, govorilo se; uskoro ćemo svi čitati knjige pomoću osobnih digitalnih naprava.

Međutim, izgleda da neće biti tako, ili barem ne u skoroj budućnosti. U posljednja tri mjeseca, tri najveća izdavača elektroničkih knjiga prestala su s radom: At-Random, elektroničko-izdavački ogranak poznate kompanije Random Books, svoj je izlet u online svijet prekinuo u studenom; iPublish, kompanija za elektroničko izdavaštvo u vlasništvu korporacije Time Warner, zatvorila se s posljednjim danom prošle godine; a, prije deset dana, svoj je web sajt, kao i proizvodnju, ugasila kompanija MightyWords, čiji je polovični vlasnik bila jedna od najvećih američkih knjižara, Barnes & Noble.

Za neka od najvećih imena američkog izdavaštva, krasni novi svijet kibernetskog prostora, u kojemu bi kraljevale e-books, pokazao se iluzornim. "Ne čini nam se da je tržište za elektroničke knjige dovoljno veliko da bi opravdalo postojanje posebne izdavačke kompanije," objasnila je svoj potez knjižara Barnes & Noble. Da bi zaista prihvatili novu tehnologiju, potrošačima treba više vremena nego što su se izdavači nadali - dodala je glasnogovornica tog knjižarskog lanca.

E-books, odnosno elektroničke knjige, mogu se čitati pomoću niza različitih naprava, počevši od najobičnijeg kompjutera, bilo stolnog ili prijenosnog, zatim džepnih osobnih asistenata, poput Palm Pilota, te, na koncu, pomoću posebnih čitača. Ovim posljednjima, koji se prodaju u najrazličitijim verzijama, cijena je još uvijek relativno visoka, i prodaja nije masovna kao što se očekivalo.

Doduše, ne može se reći da je avantura elektroničkih knjiga posve zamrla. I sama knjižara Barnes & Noble izdaje još uvijek i e-books i ne namjerava prestati. Autor bestsellera Stephen King postigao je ogroman uspjeh sa svojom knjigom "Riding the Bullet", koju je elektronički objavio 2000-te. Manje kompanije uspijevaju naći svoje kupce u specijaliziranim štivima. Recimo, kompanija Fictionwise, koja se specijalizirala za science fiction i ljubavne romane, prošle je godine ubilježila 400 posto veći promet, i po 10 tisuća elektroničkih knjiga mjesečno.(žc)

Budućnost, tvrde poznavaoci prilika, leži u mladim čitateljima, kojima je kuckanje po tipkovnici, razgovor u kibernetskim chat grupama, i općenito gledanje u ekran mnogo bliže nego tiskane publikacije. Ta će se budućnost dogoditi možda za dvije, možda za pet, a možda za deset godina. Do tada, i čitači elektroničkih knjiga postat će jeftina i svakome dostupna naprava.

XS
SM
MD
LG