Linkovi

Povrat imovine srpskim izbjeglicama do kraja godine (22/1/02) - 2002-01-22


Do kraja 2002. izbjeglim Srbima biti će vraćene kuće i stanovi. Nalozi za iseljavanje već su poslani Hrvatima čije su kuće obnovljene.

Do kraja ove godine svi bi izbjegli Srbi u čijim kućama žive prognani Hrvati ili izbjeglice iz BiH trebali doći u posjed svoje imovine. Vlada premijera Ivice Račana prije mjesec dana usvojila je Akcijski plan za vraćanje imovine izbjeglih Srba do kraja 2002. Istovremeno u parlamentarnu je proceduru uputila izmjene Zakona o područjima od posebne državne skrbi.

Prema podacima Ministarstva obnove i graditeljstva izbjeglice iz BiH i prognanici iz drugih krajeva Hrvatske, trenutno se nalaze u 9178 srpskih kuća i stanova koji su im dani na korištenje. Tuđu imovinu najprije će morati napustiti oni čije su kuće obnovljene. Njima su već poslani nalozi za iseljenje, a ne postupe li po nalogu Državno će odvjetništvo početkom veljače protiv njih pokrenuti sudske postupke. Ostali, najvećim dijelom bosansko-hercegovačke izbjeglice, biti će zbrinuti posebnim programom za što će vladi, procijenila je, trebati oko 80 milijuna eura.

"Problem je kako što prije osigurati novac. To više nije politički problem, dijelom je pravni dok se ne izvrši izmjena Zakona o područjima od posebne državne skrbi. Nakon toga, Ministarstvo će biti odgovorno za kompletan povrat imovine i za nas to postaje isključivo materijalno pitanje. Brzina rješavanja tog problema ovisit će samo o financijama," izjavio je na konferenciji za novinare pomoćnik ministra obnove Lovre Pejković.

Problem povrata imovine i stanarskih prava izbjeglim Srbima jedan je od razloga zbog kojeg je Organizacija za evropsku sigurnost i suradnju produžila mandat u Hrvatskoj. Misija je upozoravala da proces povratka ometaju lokalne vlasti "dvostrukim mjerilima na štetu Srba pri obradi zahtjeva za povrat imovine i neprijateljskim ponašanjem".

Nekooperativnost lokalnih vlasti vlada je riješila postavljanjem predstavnika Ministarstva obnove u svaku od 20 stambenih komisija na terenu.

U Hrvatsku se do kraja prošle godine vratilo 88 418 izbjeglih Srba od kojih je oko 27 tisuća podnijelo zahtjev za obnovu kuća.

"Nitko neće ostati na ulici", kaze Pejković naglašavajući da ce država prognanicima i izbjeglicama unajmiti kuće u državnom vlasništvu, davati građevinski materijal ili kuće što ih državi prodaju izbjegli Srbi koji se ne žele vratiti.

U Hrvatskoj se nalazi oko 130 tisuća bosanskohercegovačkih Hrvata od kojih 19 tisuća ima status izbjeglica.

Prema službenim podacima samo se njih osam tisuća želi vratiti u BiH. "Brigu o povratku Hrvata u BiH ćemo voditi, ali probleme koje imamo, pitanje povrata imovine, riješit ćemo bez uvjetovanja prema drugima. To je nas problem i mi ćemo ga riješiti. Nastavit ćemo bilateralno tražiti mogućnost za povratak Hrvata u BiH, prije svega u Republiku Srpsku", kazao je Pejković.

Međunarodnu finacijsku pomoc, 80 milijuna eura, Vlada će trebati za stambeno zbrinjavanje oko 4700 obitelji.

Iz Banskih dvora najavljeno je održavanje mini-donatorske konferencije na kojoj bi se od međuarodnih organizacija i veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj zatražila podrška programu vraćanja imovine izbjeglih Srba do kraja godine.

XS
SM
MD
LG