Linkovi

Američki farmeri u Zagrebu govorili o "štetnosti genetski modificirane hrane" (19/1/02) - 2002-01-20


Usvoji li Sabor zakon na čijoj izradi rade četiri vladina ministarstva u Hrvatskoj se neće proizvoditi, upotrebljavati niti će se u državu uvoziti hrana koja sadrži genetski modificirane organizme. Vlada, kaže ministar zaštite okoliša Božo Kovačević, postupa po saborskoj rezuluciji o zabrani uvoza genetski modificiranih organizama iz 1998., "želeći zakonom zaštiti nacionalne interese i pri tom se ni sa kim ne želi sukobljavati".

Vlada SAD od ministarstva je, u pismu kojeg su novine objavile početkom mjeseca, zatražila da promjeni zacrtani smjer upozoravajući na moguće posljedice unutar Svjetske trgovinske organizacije.

Evropskoj uniji, koja je prije tri godine proglasila moratorij na uvoz novih GM organizama na svoja tržišta, prevladava mišljenje da iako još nema znanstvenih dokaza o njihovoj štetnosti, tek treba sagledati posljedice na ljudsko zdravlje i okoliš jer je masovnija upotreba genetski modificiranih organizama i od njih dobivenih proizvoda počela tek devedesetih godina.

O svojim iskustvima sa genetski modificiranim proizvodima domaćim poljoprivrednicima ovog su tjedna govorili američki farmeri koje je u Hrvatsku dovela Zelena akcija.

Tom Wiley iz Sjeverne Dakote proizvođač je kukuruza, pšenice i soje. Unosan posao izvoza soje u Japan, čije tržište tolerira do jedan posto kontaminacije proizvoda genetski modificiranim organizima propao je zbog susjeda. Usjevi su mu, tvrde, onečišćeni unakrsnim oprašivanjem susjedovih polja genetski modificirane soje.

"Želio bi se vratiti u Hrvatsku i znati da mogu kupiti genetski nemodificirano sojino sjeme. Vrijeme je da povučete crtu i kažete - mi to ne želimo," kazao je Wiley novinarima u četvrtak nakon što je sa suprugom i jednim farmerom iz Kanade održao nekoliko predavanja o štetnosti GMO-a.

"GM biljke nisu hranjivije, niti je urod veći, a zbog superkorova farmeri moraju koristiti više kemikalija. Naša najveća briga je nestanak autohtonog sjemena zbog unakrsnog oprašivanja. U Kanadi više ne postoji čisto sjeme uljene repice, a u SAD ne postoji čisto sjeme soje. Razmislite što bi uvođenje genetski modificiranih organizama napravilo svijetu," kazao je kanadski farmer Percy Schmeiser.

Zakonom kojeg priprema, Hrvatska bi uz Austriju bila druga evropska država koja zabranjuje genetski modificirane organizme. Ministar zaštite okoliša najavio je da će zakon biti napisan tako da "otklanja mogućnost primjene odredaba ugovora sa Svjetskom trgovačkom organizacijom". "Ne očekujemo", kaze Kovačević, "da nas SAD tuže WTO-u, niti da se raspravlja o sankcijama zbog bilo kojeg hrvatskog zakona."

XS
SM
MD
LG