Linkovi

Povrat reda u Afganistanu (19/1/02) - 2002-01-18


U okviru napora na uspostavljanju reda u Afganistanu, prijelazna vlada pokušava razoružati društvo koje je naviklo na nasilje i nepostojanje vladavine zakona. Prema generalu Bismulli Khanu, zapovjedniku snaga Sjevernog saveza, stopa kriminala u Kabulu naglo je porasla, a napade izvode vojnici, pripadnici paravojnih snaga, druge naoružane skupine i čuvari. Zbog toga su stanovnici Kabula izloženi sve većoj opasnosti od pljačke, krađe automobila i nasilne smrti od ruke drugih Afganistanaca.

Nesigurnost ne vlada samo u Kabulu, što otežava humanitarne operacije. To je pogotovo slučaj na jugu Afganistana, u kojem je kontrola prijelazne vlade vrlo slaba. Također se vjeruje da su se u tom dijelu zemlje sklonili pripadnici talibana i al-Qaide. Prema riječima Jordana Deya iz Svjetskog programa za hranu, “sigurnosna situacija i dalje predstavlja ozbiljnu prepreku za isporuku humanitarne pomoći Afganistancima.”

Afganistanska prijelazna vlada poduzela je određene korake kako bi poboljšala sigurnost. Vlada je izdala naredbu da oko 300 do 400 tisuća vojnika Sjevernog saveza mora napustiti Kabul, te je vojnicima koji više nisu na aktivnoj dužnosti počela oduzimati oružje.

Prijelazna vlada također namjerava izdati osobne iskaznice i tražiti od civila da registriraju svoje oružje u policiji. No, to neće biti lako izvesti. Nakon dvadeset i tri godine gotovo neprekidnog rata, mnogi civili ne osjećaju se sigurni bez oružja.

Dobro obučena policija od kritične je važnosti za uspostavljanje reda i zakona. Trenutno, policija u Kabulu nije dovoljno dobro naoružana. Tek možda 30 posto od oko stotinu kabulskih policajaca prošlo je kroz odgovarajuću obuku. Ostalih 70 posto zaposleno je – takorekavši - s ulice. Kako je rekao ministar unutarnjih poslova Yunus Qanooni, policijske snage “gotovo su potpuno uništili talibani. Sada ih moramo ponovo organizirati, počevši od samog početka.”

S obzirom da su talibani svrgnuti s vlasti, a al-Qaida je u bijegu, afganistanska prijelazna vlada ima jedinstvenu priliku da ponovno uspostavi mir i obnovi Afganistan. Sjedinjene Države i druge zemlje predane su pomoći u ovom procesu. Kako je rekao posebni američki izaslanik u Afganistanu Zalmay Khalilzad, “Ovo je trenutak prilike za Afganistan.”

XS
SM
MD
LG