Linkovi

Američki stručnjaci optimistični u vezi obnove Afganistana (18/1/02) - 2002-01-18


Afganistan se može uspješno obnoviti, smatraju sudionici sastanka održanog nedavno u Američkom institutu za mir. Afganistanci su spremni surađivati, unatoč podjela iz prošlosti. Pomoć iz inozemstva je, međutim, od ključnog značaja, posebice ona koja dolazi od Sjedinjenih Država. O pojedinostima ovog skupa u prilogu Eda Warnera.

Kada je sve drugo propalo, pozvali su mene, rekao je James Dobbins, posebni američki izaslanik za Afganistan. Međutim, on odbacuje tvrdnju da je Afganistan propala država. U njoj ima mnogo čimbenika uz pomoć kojih se može postići uspjeh. Ključni sastojak su ljudi, kaže gospodin Dobbins. Oni su međusobno u prijeporu, ali nisu ispunjeni mržnjom, kako se to moglo vidjeti na Balkanu. "Afganistanci čini se ne unose iste strasti u svoje sukobe. Ne postoji neka značajnija skupina koja bi željela živjeti u samostalnoj državi, ili kao dio susjedne države, koja bi željela podijeliti Afganistan ili pak isključiti neke etničke i nacionalne skupine iz Afganistana. Oni se prepiru oko podjele vlasti, ali se ne spore oko toga da li vlast treba dijeliti. Oni se prepiru oko toga koliko vlasti bi netko trebao imati" - rekao je James Dobbins.

Rubin: Mnogo ovisi u stranim silama

Na konferenciji u Bonnu gdje je utemeljena prijelazna afganistanska vlada, gospodin Dobbins je rekao da su Afganistanci bili uljudni jedni prema drugima, čak i izražavali naklonost. Oni su se općenito suglasili o potrebi formiranja široko utemeljene vlade koja bi uključila sve skupine u tom društvu. Međutim, veliki dio ovisi o stranim silama, kaže Barnett Rubin, stručnjak za Afganistan sa Sveučilišta New York. Susjedne zemlje trebaju ujediniti Afganistan umjesto da ga dijele. To znaći da daju prednost središnjoj vladi, a ne čelnicima pojedinih naoružanih skupina.

Međunarodna pomoć ključni je čimbenik za postizanje jedinstva u Afganistanu, kaže gospodin Rubin. Zemlje darovateljice moraju surađivati umjesto da guraju svoje vlastite projekte na štetu jednog koherentnog programa. "Dakle, buduće frakcionarstvo, plemenske podjele ili protekcionaški odnosi neće predstavljati samo novo izrastanje starih podjela u afganistanskom društvu, kao što sam siguran da će neki ljudi reći, već će se raditi o reakciji na plemensko, rascjepkano i protekcionaško ponašanje međunarodne zajednice koja pruža pomoć" - smatra Barnett Rubin.

Hagel: SAD su spremne na dugoročnu prisutnost u Afganistanu

Gospodin Rubin je dodao da je američka prisutnost klučna za obnovu Afganistana. Možete računati na to, kaže američki senator Chuck Hagel, koji je nedavno posjetio Afganistan i susjedne mu zemlje. "Sjedinjene države su odlučne za dugoročnu prisutnost u Afganistanu. Ne radi se samo o odnosima države prema državi. Da bi se obnovilo Afganistan i pomoglo razvoju i održanju reprezentatvne vlade u Afganistanu, vlade koja funkcionira, biti će potrebno da sve zemlje u regiji budu dio toga."

Međutim, u izvješćima se kaže da čvrsta američka prisutnost još nije postignuta. U Kandaharu, koji se nalazi pod kontrolom čelnika naoružanih grupa, koji raspolažu svojom privatnom vojskom, dijelu gradjana gotovo nedostaje sigurnost koju su pružali talibani.

U članku u Wall Street Journalu kaže se da još uvijek postoji opasnost da se dobije rat,a izgubi mir. “Kada je u listopadu započelo američko bombardiranje”, kaže se u članku, “Afganistancima je rečeno, i oni su to povjerovali, da je to samo početak nastojanja da se obnovi zemlju. Sada kada su borbe prestale, od tišine koja je zavladala možete oglušiti.”

XS
SM
MD
LG