Linkovi

Hoći li SAD preispitati svoju politiku prema Saudijskoj Arabiji? (17/1/02) - 2002-01-17


Predsjedatelj senatskog Odbora za oružane snage Carl Levin smatra da bi Sjedinjene Države trebale preispitivati svoju vojnu prisutnost u Saudijskoj Arabiji zbog – kako kaže – popustljivog stava Rijada prema terorizmu, te ograničenja koje saudijske vlasti nameću američkim vojnicima u toj zemlji.

Demokratski senator Carl Levin smatra da je došao trenutak da Sjedinjene Države ponovno razmotre svoje vojne odnose sa Saudijskom Arabijom. Senator Levin opisao je uvjete u kojima američko vojno osoblje, pogotovo tisuće žena u oružanim snagama, živi i radi u Saudijskoj Arabiji kao prilično negostoljubive. Njegova izjava uslijedila je nakon što je najviše rangirana žena-pilot u američkom ratnom zrakoplovstvu odlučila tužiti Pentagon sudu jer joj je naređeno da tijekom službenih puteva po Saudijskoj Arabiji mora nositi maramu.

Pentagon tvrdi da je takva praksa potrebna kako se ne bi uvrijedio lokalno stanovništvo, naviklo na žene pod velom. U islamu, marama se smatra znakom skromnosti, no u nekim je konzervativnim islamskim zemljama postala propisanim dijelom odjeće. Novinari u Pentagonu podsjetili su ministra obrane Donalda Rumsfelda da je američka vojska upravo vodila rat u Afganistanu kako bi svrgnula talibane i oslobodila žene od propisa da budu od glave do pete pokrivene burkom. Ministar je odgovorio da mu ta paralela nije izmaknula, no izrazio je uvjerenje da se slučaj Amerikanke u uniformi više odnosi na opću zaštitu američkih snaga.

"Kada se nalazite u stranoj zemlji, sučeljavate se s dva pitanja. Prvo, pokušavate se ponašati u skladu s propisima te zemlje, ukoliko u njoj želite ostati. Drugo, zapovjednik također mora odrediti što je u interesu njegovih snaga, kada se radi o njihovoj zaštiti."

Senator Levin i drugi zakonodavci, međutim, nazivaju ovu odluku američke vojske diskriminacijom prema ženama. Republikanac Porter Goss je predsjedatelj Odbora Zastupničkog doma za obavještajne aktivnosti. "To ni na koji način ne odobravamo. No, to nije moja glavna briga kada se radi o Saudijskoj Arabiji#, kaze senator Goss.

A što to brine kongresmena Gossa? Kako kaže, polovični saudijski napori na suzbijanju terorizma i obuzdavanju islamskih radikala. 15 od 19-torice otmičara zrakoplova koji su 11. rujna udarili u Svjetski trgovinski centar i Pentagon bili su saudijski državljani. Američki dužnosnici kažu da saudijska vlada odbija u potpunosti surađivati u istrazi o terorističkom bombaškom napadu na vojni objekt Khobar Towers izveden 1996, u kojem je ubijeno 19 američkih vojnika.

"Dijelim osjećaj frustriranosti zbog činjenice da smo mogli dobiti veću pomoć u istragama nekih terorističkih napada koji su odnijeli živote Amerikanaca, bilo vojnika ili civila, kao što je to bio slučaj s napadom na Khobar Towers. Isto tako, možda bi naša vojska mogla imati veću slobodu kretanja", istaknuo je gospodin Goss.

Američka vojna prisutnost u Saudijskoj Arabiji podrazumijeva i druga ograničenja. Saudijska vlada ne želi dozvoliti Pentagonu da bombardira ciljeve u Afganistanu zrakoplovima koji uzlijeću iz zračne baze u blizini Rijada. Ipak, unatoč svim ovim problemima, saudijski veleposlanik u Sjedinjenim Državama, princ Bandar bin Sultan, niječe postojanje bilo kakve napetosti u američko-saudijskim odnosima, te tvrdi da je njegova vlada potpuno predana borbi protiv terorizma. Sa svoje strane, administracija predsjednika Busha priopćila je da je Rijad do sada surađivao na svakom području na kojem je to od njega traženo.

XS
SM
MD
LG