Linkovi

WP: Čelnici Enrona svjesno zavaravali dioničare (17/1/02) - 2002-01-17


Najveći stečajni postupak u američkoj povijesti – bankrot energetskog diva Enrona – u središtu je pažnje američkih medija. Medju komentarima i napisima koje objavljuje današnji Washington Post izdvajaju se oni pod naslovom “Direktorska arogancija” i “Lopovska kompanija”. Uz kaznene radnje unutar Enrona, komentator New York Timesa posebnu pozornost posvećuje vezama čelništva te firme s kongresmenima.

Čak četiri mjeseca prije no što je Enron podnio zahtjev za proglašenje bankrota, jedna je od direktorica te korporacije je u pismu čelnom čovjeku Enrona upozorila: “Sve me više uznemirava mogućnost da će u poplavi knjigovodstvenih skandala doći do unutarnje eksplozije firme.” Unatoč takvim upozorenjima – vodjenje sumnjivog knjigovodstva je nastavljeno, tvrdi se u uvodniku Washington Posta.

List smatra da su dva razloga u pozadini nezakonitog poslovanja Enrona, koje oštetilo dioničare na milijune dolara: Prvi je sam karakter Enronovog čelništva; direktori korporacije su razgranali mrežu filijala kako bi prikrili pravo financijsko poslovanje. Svjesno su – tvrdi washingtonski list – zavaravali dioničare, kako bi ostvarivali nezakoniru dobit. Istovremeno su, kako je dodaje, ušutkavali sve one unutar firme koji su izražavali sunju u legalnost poslovanja.

Drugi razlog u pozadini Enronovog nezakonitog ponašanja svodi se na sama knjigovodstvena pravila, koja su – prema ocjeni Washington Posta - skandalozna. List smatra da je “prauzrok” fenomena “Enron” bio u zaokretu do kojeg je došlo u ponašanju američkog poslovnog establishmenta 80-ih godina. Prenaglašena samouvjerenost i vjerovanje u svemoć u nadilaženju svih problema – i to nekonvencionalnim putem – doveli su do “hiperagresivnog ponašanja”, pite komentator Washington Posta George Will. Očekivanja su stalno “napuhavana”, a da za njih nije postojala financijska i druga podloga.

Od mnogobrojnih političara koji su uživali obilatu financijsku podršku Enrona, komentator New York Timesa izdvaja teksaškog republikanca – senatora Phila Gramma – i njegovu suprugu Wendy. “Kad god su senatro Phil Gramm i njegova supruga Wendy plesali, to su najčešće činili uz Enronovu glazbu” – piše komantator njujorškog lista, ističući ogromne zasluge koje je bračni par Gramm imao u promicanju interesa teksaškog energetskog diva. - Enronu je odgovarala deregulacija, te su se i senator Gramm i njegova supruga Wendy zalagali za što šire dereguliranje energetskih proizvoda i prometa.

Nakon uspjeha koji na tom planu postigla radeći kao šef Vladine radne grupe za deregulaciju, Wendy Gramm je napustila dužnost i prešla u upravni odbor Enrona. Enron joj je od 1993. do 2001. godine platio izmedju 915 tisuća i milijun i 850 tisuća dolara – tvrdi komentator New York Timesa.

XS
SM
MD
LG