Linkovi

Nakon Afganistana, je li na redu Somalija?  (17/1/02) - 2002-01-17


Nakon što je u Kabulu uspostavljena privremena vlada, međunarodna anti-teroristička koalicija razmatra nove ciljeve – lokacije u kojima su se također udomile globalne terorističke mreže.

Nedavne izjave zamjenika ministra obrane Paula Wolfowitza, te visokog dužnosnika Pentagona, admirala Johna Stufflebeema, ukazuju da bi sljedeći cilj anti-terorističke koalicije mogla biti Somalija. U Somaliji, siromašnoj istočnoafričkoj zemlji, Sjedinjene su Države intervenirale prije desetak godina, kako bi uspostavile mir među tamošnjim plemenima te spriječile izbijanje gladi masovnih razmjera. Paul Wolfowitz kaže da u Somaliji gotovo i ne postoji vlast, te da je zamjećena nazočnost al-Qaide, terorističke mreže Osame bin Ladena. O ovom je problemu nedavno govorio i senator Bob Graham, predsjedatelj senatskog dbora za obavještajnu djelatnost.

"Vlada još nije odlučila što slijedi nakon Afganistana. Ja se osobno nadam da nećemo gubiti vrijeme, te da se nećemo udaljavati od naše misije. Naša je misija – uništenje globalnog terorizma. Po mom sudu, na redu bi trebale biti al-Qaidine ćelije izvan Afganistana. Nema sumnje da one postoje u Somaliji, kao i u 20 do 40 drugih zemalja."

U Somaliji već desetak godina djeluje islamska fundamentalistička organizacija Al-Ittihad al-Islamiya. Sumnje se da je ova organizacija, koja je povezana s Osamom bin Ladenom odgovorna za napad na američke vojnike, u listopadu 1993., kada je poginulo 18 Amerikanaca. Također, ova skupina vodi i logore za izobrazbu terorista. Ken Menkhaus, profesor političkih znanosti na Koledžu Davidson i stručnjak za zemlje istočne Afrike, kaže da u Somaliji vlada bezvlađe, te da glavnu riječ vode razni plemenski poglavice.

Politička i financijska moć zemlje nalazi se u inozemstvu, u mjestima poput Nairobija i Dubaija – jer i trećina somalijskog stanovništva živi u dijaspori. Zbog toga je i terorizam, iako somalijskog podrijetla, često utemeljen u nekoj stranoj, susjednoj zemlji, kaže Ken Mankhaus. Daniel Smith, umirovljeni pukovnik američke vojske, a danas znanstvenik pri Centru za vojno informiranje, kaže da Sjedinjene Države moraju spriječiti doalzak preživjelih al-Qaidinih boraca iz Afganistana u Somaliju. Zbog toga se američki brodovi i nalaze uz obalu ove zemlje, kaže on.

"Uz obalu Somalije nalaze se naši brodovi, provode se stalna izviđanja iz zraka – fotografiramo instalacije kako bi provjerili nisu li se tamo sklonili teroristi iz al-Qaide", kaže gospodin Smith.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld je siguran da se u Somaliji nalaze teroristički logori za obuku. Treba jedino utvrditi služe li se teroristi tim objektima u ovom trenutku, kaže ministar Rumsfeld. Međutim, ambasador David Shinn, koji u Državnom tajništvu koordinira politiku prema Somaliji, smatra da nije pravi trenutak za vojnu intervenciju u toj zemlji.

"Dovoljno je dokaza koji ukazuju na činjenciu da islamski fundamentalisti u Somaliji predstavljaju problem. Međutim, to ne znači da istog trenutka treba početi s bombardiranjem. Protiv njih se mogu poduzeti i drugi - diskretniji i tiši - koraci", istice gospodin Shinn.

Daniel Smith iz Centra za vojno informiranje uvjeren je da američki obavještajci već djeluju u Somaliji, te da su ostvarili kontakte s pojedinim plemenskim frakcijama.

"Na terenu su već viđeni stranci, najvjerojatnije američki operativci, koji su u kontaktu sa somalijskim oporbenim snagama. To ukazuje na činjenicu da Sjedinjene Države pozorno prate situaciju u toj zemlji, ako čak i ne planiraju vojnu intervenciju."

Uz Somaliju, ćelije al-Qaide nalaze se i u nekim drugim zemljama istočne Afrike – Etiopiji, Kaniji, Ugandi i Sudanu. Državni tajnik Colin Powell upozorio je te zemlje da okončaju politiku pružanja utočišta teroristima, jer će u protivnom biti meta međunarodne intervencije.

XS
SM
MD
LG