Linkovi

Slikovna upozorenja smanjuju pušenje (15/1/02) - 2002-01-15


Upozorenja o štetnosti pušenja koja, umjesto teksta, prikazuju fotografije oboljelih organa, pokazuju se učinkovitima u kampanji protiv pušenja, objavila je ovih dana Kanadska liga za borbu protiv raka. Kada su u Kanadi, prije godinu dana, natpisi o štetnosti pušenja na kutijama cigareta zamijenjeni fotografijama u boji, to je izazvalo veliku pažnju i u Sjedinjenim Državama i u drugim zemljama svijeta.

Fotografije prekrivaju polovicu prednje i stražnje strane kutije cigareta, a prikazuju oboljelu usnu šupljinu, rak pluća, mozak nakon udara, srčani mišić nakon infarkta, te mlohavu cigaretu koja upozorava na opasnost od impotencije. Unutar svake kutije cigareta umetnuti su listići s kratkim savjetima kako se odvići od pušenja.

Nakon godine dana, ispitivanje koje je provela Kanadska liga za borbu protiv raka pokazuje da je 58 posto ispitanika fotografije doživjelo kao mnogo šokantnije upozorenje nego ranije tekstualne poruke. 44 posto ispitanika je, potaknuto ovim fotografijama, odlučilo prekinuti pušiti u doglednoj budućnosti, a 38 posto pušača koji su prestali pušiti tijekom 2001. izjavilo je da su fotografije na kutijama cigareta bile jedan od vodećih motivacijskih faktora njihove odluke.

Kako je pokazalo ispitivanje, 43 posto pušača i 40 posto nepušača izjavilo je da ih, nakon što su vidjeli fotografije na kutijama cigareta, više brinu zdravstvene posljedice pušenja. 27 posto pušača smanjilo je pušenje u zatvorenim prostorima, a 21 posto ih se više puta predomislilo od uzimanja cigarete iz kutije, nakon što bi pogledali fotografiju.

17 posto pušača je priznalo da je barem jednom spremilo svoje cigarete u džep ne želeći da drugi vide fotografiju na kutiji, a 24 posto je, isto tako najmanje jednom, premjestilo cigarete iz originalne kutije u neku drugu kutiju. 18 posto pušača je, kako priznaju, više puta, pri kupnji cigareta, tražilo neki drugi paketić cigareta, jer je prvi ponuđeni imao za njihov ukus previše uznemirujuću fotografiju.

Najuznemiravajućijim fotografijama i pušači i nepušači proglasili su one oboljelih usta i raka pluća. Kako su izjavili, pogled na njih ozbiljno ubija želju za cigaretom. A, kad smo već kod toga, 50 posto nepušača je izjavilo da pogled na nova fotografska upozorenja na kutijama cigareta u njima budi osjećaj sreće što nisu pušači!

O zakonu nalik kanadskom, govori se i u Sjedinjenim Državama, ali on još nije došao na raspravu u Kongres. U Brazilu, fotografije će se, uz tekstualno upozorenje, naći na kutijama cigareta već od kraja ovog mjeseca. Svjetska zdravstvena organizacija razmatra mogućnost da slikovna upozorenja, putem međunarodnog sporazuma, propiše kao standard u čitavom svijetu.

XS
SM
MD
LG