Linkovi

Hrvatska uskoro zabranjuje uvoz genetski modificiranih proizvoda - 2002-01-14


Hrvatska Vlada uskoro donosi zakon o zabrani uvoza, proizvodnje i upotrebe genetski modificiranih proizvoda. Zakonu se protive Sjedinjene Države.

Zakon na čijoj su izradi radila ministarstva zaštite okoliša, poljoprivrede, znanosti i zdravstva u redovnoj bi se vladinoj proceduri trebao naći do kraja ovog mjeseca. Hrvatska bi tim zakonom, uz Austriju, bila druga država u Evropi koja zabranjuje proizvodnju, uvoz i upotrebu genetski modificirane hrane.

Zemlje EU još su prije tri godine proglasile moratorij na uvoz novih genetski modificiranih organizama na svoja tržišta. Prije četiri godine, 1998. hrvatski Sabor usvojio je zaključak o zabrani proizvodnje i uvoza genetski modificiranih proizvoda na osnovu kojeg sadašnja vlast želi "zakonskom regulativom realizirati prije četiri godine deklariranu političku volju", izjavio je danas ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Božo Kovačević.

Donošenju zakona protive se SAD čije je veleposlanstvo u Hrvatskoj krajem prošle godine ministra Kovačevića pismeno obavijestilo da će SAD, zabrani li Hrvatska uvoz, proizvodnju i upotrebu genetski modificiranih proizvoda, razmotriti svoja prava unutar Svjetske trgovinske organizacije.

"S obzirom na to da su se u medijima pojavili napisi na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da vlada ulazi u sukobe s vladom SAD želim naglasiti da ni jedno od ministarstava niti vlada RH ne ulaze ni u kakve sukobe ni sa kim. Mi naprosto temeljem političke volje, odluke hrvatskog Sabora, nastojimo definirati zakonski okvir koji će biti jamstvo za afirmaciju i zaštitu našeg nacionalnog interesa," rekao je Kovačević.

Američko stajalište prošlog je tjedna u Zagrebu na savjetovanju za hrvatske medije iznio ataše za poljoprivredu pri američkom veleposlanstvu u Beču Paul Spencer MacGregor. "Amerikanci takvu hranu jedu posljednjih sedam godina i do sada nije zabilježen nijedan negativan učinak na zdravlje," rekao je MacGregor, napominjuci kako Sanitarni i fitosanitarni sporazum WTO zabranjuje upotrebu neopravdanih zdravstvenih mjera koje bi ograničavale slobodnu trgovinu.

Dodao je i da genetski modificirana hrana prolazi brojna testiranja i da je 30 posto jeftinija od organske. Hrvatska upravo u proizvodnji organske hrane vidi šansu za dodatno afirmiranje turizma kao svoje glavne strateške grane.

"Predstavnici SAD lobiraju u interesu američkih kompanija. To je njihovo pravo, ali je naša obaveza zaštiti nacionalne interese donoseći odgovarajuće zakone. Mi ćemo taj posao na koji nas ustav obavezuje raditi i dalje," kazao je ministar Božo Kovačević dodajući da "pritom Hrvatska neće prekršiti odredbe međunarodnih ugovora i konvencija koje je potpisala".

XS
SM
MD
LG