Linkovi

Zaklada Heritage traži odlučnije mjere protiv terorizma (11/01/02) - 2002-01-11


U najnovijem izvješću zaklade Heritage poziva se administraciju predsjednika Busha da provede korjenite promjene u sektoru domovinske sigurnosti ili će se sučeliti s rizikom da se ponove teroristički napadi poput onih 11. rujna.

Najnovije izvješće o domovinskoj sigurnosti sastavilo je više od 30 negdašnjih visokih vladinih i vojnih dužnosnika koji su radili pod pokroviteljstvom konzervativne zaklade za politička istraživanja Heritage, sa sjedištem u Washingtonu. Paul Bremer je supredsjedatelj radne grupe koja je prirpemila ovo izvješće. On je bio američki veleposlanik zadužen za problematiku terorizma u administraciji predsjednika Reagana. On je takodjer predsjedavao nacionalnim odborom za problematiku terorizma 1998. godine koji je već tada upozorio na vjerojatnost velikih terorističkih napada poput onih izvršenih u rujnu prošle godine. "Američki geo-politički položaj u današnjem svijetu je položaj neprikosnovene dominacije, što nam jamči da ćemo se u idućih dvadeset godina sučeliti s asimetričnim napadima poput rujanskih. To predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Ne radi se o perifernom pitanju. To više nije samo pitanje terorizma. Radi se o prijetnji Americi, sve dok smo toliko dominantni te zbog toga jer omogućava slabima da napadaju jake".

Mnoge od preporuka iz izvješća zaklade Heritage odnose se na zaštitu ekonomske infrastrukture, što je i ranije predlagano. Medjutim, supredsjedatelj Paul Bremer kaže da administracija predsjednika Busha mora poduzeti odlučnije korake kako bi parirala terorističkoj prijetnji nakon rujanskih napada. "Nije dovoljno da se, prema sadašnjim regulativama, lista putnika u nekom zrakoplovu dade službama sigurnosti tek nakon što zrakoplov uzleti. Mi to trebamo dobiti ranije. Nije dovoljno da brodovi, kao što je sada slučaj, jednostavno najavljuju svoj ulazak u američke luke 96 sati ranije. Mi moramo znati tko i što se nalazi na tom brodu prije nego li udje u naše luke".

U izvješću se takodjer preporučuje uspostavljanje nacionalne mreže koja bi trebala otkriti eventualni kemijski ili biološki napad. Ta bi mreža počivala na većoj suradnji zdravstvenih dužnosnika od lokalne, pa sve do savezne razine. Uz to, u izvješću zaklade Heritage, poziva se administraciju predsjednika Busha da ubrzano osigura mrežu satelita za odredjivanje globalnog položaja, koja predstavlja ključni dio nacionalnog telekomunikacijskog sustava, koji ima vitalni značaj za američku vojsku, ali i za komercijalni sektor.

Izvješće zaklade Heritage prvo je u nizu sličnih dokumenata koji bi trebali biti objavljeni u idućih nekoliko mjeseci. I američki Kongres uskoro bi trebao raspravljati o domovinskoj sigurnosti. Senator John McCain je jedan od pokrovitelja prijedloga da se formira savezni odbor sastavljen od uglednih gradjana koji bi analizirali zbog čega sigurnosne i obavještajne agencije u Americi nisu uspjele otkriti da se za 11. rujna pripremaju teroristički napadi. "Direktor FBI-ja kaže da nije imao nikakvih naznaka da se teroristi na teritoriju Sjedinjenih Država obučavaju u pilotaži. Stručnjaci su ocijenili da ono što se desilo 11. rujna predstavlja 'kolosalni obavještajni neuspjeh', pa je stoga jasno da, ukoliko želimo adekvatno zaštiti Ameriku, moramo znati uzrok onog što se dogodilo u prošlosti. A to je tijekom čitave povijesti tradicija u Americi".

Direktor ureda za domovinsku sigurnost u administraciji, Tom Ridge, obvezao se da će učiniti Sjedinejne Države mnogo sigurnijima od terorističkih napada nego li je to bio slučaj prije 11. rujna. Medjutim kritičari, od kojih su neki sudjelovali u izradi izvješća zaklade Heritage, kažu da gospodin Ridge ima poteškoća u uspostavljanju svog autoriteta nad nekoliko savezih agencija koje se tome opiru, a zadužene su za problematiku domovinske sigurnosti. Kritičari kažu da će, u konačnoj analizi, biti na predsjedniku Bush da preuzme čelnu ulogu potrebnu za izradu sveobuhvatne i učinkovite politike domovinske sigurnosti.

XS
SM
MD
LG