Linkovi

Savezna istraga o bankrotu Enrona (11/1/02) - 2002-01-11


Američko Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je krivičnu istragu o propasti bankrotiranog diva energetske industrije - korporacije Enron. Ova kompanija, sa sjedištem u Teksasu, 2. prosinca sudu je prijavila najveći bankrot u američkoj povijesti pošto su se cijene njenih dionica strmoglavile s 85 dolara na manje od jednog dolara. Nakon ovog postavljaju se brojna pitanje o poslovnoj praksi ove korporacije, kao i o njezinim vezama s Bijelom kućom.

Najveći američki distributor struje i prirodnog plina, Enron, bio je jedna od najomiljenijih korporacija na Wall Streetu - jednom čak rangirana kao sedma od 500 kompanija na popisu časopisa Fortune. Sad Kongres i Ministarstvo pravosuđa žele ustanoviti kako je ovaj div iz Houstona, koji je još prošle godine vrijedio 80 milijardi dolara, mogao tako brzo propasti, i to bez nekog očiglednog upozorenja ili propusta.

Levin: Ovo se ne smije ponoviti

Senator iz savezne države Michigan, Carl Levin, očekuje da će Kongres sudskim nalogom - subpoenom - dovesti na saslušanje glavne direktore Enrona, kao i dokumentaciju ove korporacije. "Nešto tako masivno se ne smije više nikad ponoviti, a nije se uopće nikad ni smjelo dogoditi."

I Ministarstvo pravosuđa i Komisija za vrijednosne papire i burze također proučavaju je li Enron prekršio zakone koristeći manjkave računovodstvene metode ili namjerno prikrivajući milijarde dolara u dugovima - propustivši informirati svoje dioničare o neposrednoj propasti. Mnogi uposlenici kompanije doživjeli su da im je životna ušteđevina u dionicama kompanije jednostavno izbrisana, dok su viši dužnosnici Enrona uspjeli prodati svoje dionice prije propasti.

Lieberman: Iznenađuje neočekivanost bankrota

Demokratski senator Joseph Lieberman predsjedatelj je senatskog Odbora za pitanja državne uprave - jednog od mnogih nadzornih kongresnih tijela koje namjerava održati saslušanja o propasti Enrona i pitanju zašto savezne vlasti, koje propisuju regulativu, nisu vidjele da se nevolja približava. "Neočekivanost s kojom je ova kompanija uletjela u propast zaprepašćujuća je. Nalazila se među deset najvećih kompanija u zemlji. Čak ni najsposobniji stručnjaci na Wall Streetu očigledno nisu očekivali da kompanija vrijedna 77 milijardi dolara izgubi gotovo čitavu svoju tržišnu vrijednost i potone do bankrota tijekom samo nekoliko tjedana, na iznenađenje očigledno svih, uključujući i one čiji je posao da ne budu iznenađeni."

Upitan odnos Enrona i Bijele kuće?

Očekuje se da će se pažljivo proučavati i veze korporacije Enron s Bijelom kućom. Predsjednik Bush i dopredsjednik Dick Cheney radili su u teksaškoj naftnoj industriji. I dok predsjednik kaže da želi da se izvrši kompletni pregled Enronova poslovanja, već je sučeljen s pitanjima o odnosima njegove administracije s glavnim direktorom Enrona, Kennethom Layom. "Znam da je gospodin Lay došao u Bijelu kuću na početku mog mandata zajedno s dvadeset drugih poslovnih čelnika na razgovore o stanju američkog gospodarstva. Nisam se osobno s njime susreo" - rekao je nedavno predsjednik Bush.

Glavni direktor Enrona nalazi se među najvećim donatorima za predsjedničku kampanju Georgea Busha, a dopredsjednik Cheney susreo se s njim najmanje jednom prošle godine. Kongres želi ustanoviti do kraja kakve je veze Enron imao s Bijelom kućom i je li ova bankrotirana kompanija utjecala na energetsku politiku administracije predsjednika Busha.

XS
SM
MD
LG