Linkovi

Humanitarna pomoć (10/1/02) - 2002-01-10


Rat protiv terorizma vodi se na mnogim bojišnicama - vojnoj, gospodarskoj, diplomatskoj. I - humanitarnoj!

Prema Ujedinjenim Narodima, sedam i pol milijuna Afganistanaca hitno treba humanitarnu pomoć. Pomoć je na putu još od 11. rujna. U stvari, kao što je rekao Andrew Natsios, upravitelj Američke agencije za međunarodni razvoj, USAID, izgleda da "smo spriječili široko rasprostranjenu glad".

Samo u prosincu, narod Afganistana primio je više od stotinu tisuća tona hrane, velikim dijelom iz Sjedinjenih Država. Od prvog listopada, Sjedinjene su Države osigurale skoro dvjesto milijuna dolara pomoći. Sjedinjene Države osiguravaju više od 60 posto hrane koja stiže u Afganistan od Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih naroda. Cilj je dostava tristo tisuća tona pomoći u hrani narodu Afganistana do proljeća. Pedeset-dvije tisuće tona hrane mjesečno prehranit će približno šest milijuna ljudi.

Kako bi stanovništvo bilo zaštićeno od hladnoće, Sjedinjene Države osiguravaju vunene prekrivače, quiltove i zimske šatore. Zdravstvenim centrima i pokretnim klinikama dopremaju se paketi s medicinskim zalihama.

Kroz Međunarodnu organizaciju za migracije, Sjedinjene Države su razdijelile više od 20 tisuća radio prijemnika koji Afganistancima omogućuju praćenje posebnih emisija s informacijama o raspodjeli hrane, sigurnosti, zdravstvenoj skrbi, kao i informacijama relevantnim za raseljene osobe. U slijedećih nekoliko tjedana, bit će podijeljeno još deset tisuća radio prijemnika.

Sjedinjene Države osiguravaju i obuku iz metoda poljodjelstva i uzgoja domaćih životinja. Afganistanskim farmerima se daje sjeme za sijanje tijekom zimskih mjeseci. To bi trebalo oživiti poljoprivredni sektor u vrijeme dok se zemlja oporavlja od više godina zanemarivanja pod sada pobijeđenim talibanskim režimom.

Sjedinjene Države su bile i dalje će biti glavni pružatelj humanitarne pomoći narodu Afganistana. Sada, talibanska vlada je smijenjena, a teroriste al-Qaide se izbacuje iz zemlje. Afganistan i njegov narod na putu su oporavka.

XS
SM
MD
LG