Linkovi

Obnova talibana? (8/1/02) - 2002-01-08


Rat protiv terorizma doveo je do toga da su talibani izgubili vlast u Afganistanu, no mnogi njihovi čelnici nisu sjedili skrštenih ruku. Uspjeli su pobjeći u Pakistan, a neki od njih su u toj zemlji osnovali i nove stranke. Nadaju se da će se vratiti u Afganistan i sudjelovati u radu vlade koja će se naposljetku formirati. Naš novinar Ed Warner pripremio je prilog o ovom očiglednom oživljavanju talibana.

Molimo vas da ih više ne zovete talibanima. Oni su sad Hudamul Furqan Jamiat ili Društvo slugu svetog Kurana... Pobjegavši iz Afganistana, jedna skupina talibasnkih čelnika, uključujući i bivšeg ministra vanjskih poslova Wakila Ahmeda Muttawakila, osnovala je novu organizaciju koja održava kontakte s privremenom vladom u Kabulu.

Copulos: Pakistan želi zadržati svoju važnu ulogu u regiji

Prema izvješću Zaklade vijeća za nacionalnu obranu, sa sjedištem u Washingtonu, njihov cilj je da sudjeluju u Loya Jirgi, ili velikom vijeću, koje će tvoriti stalnu afganistansku vladu. U istom se izvješću kaže da afganistanski čelnik Hamid Karzai treba ove bivše talibanske čelnike kako bi dobio podršku među Paštunima, koji nisu proporcionalno zastupljeni u privremenoj vladi.

Predsjednik ove zaklade Milt Copulos kaže da Pakistan, baš kao što je nekoć promicao talibane, sad podržava njihove nasljednike kako bi im se omogućila politička uloga u Afganistanu. "Pakistan će ustrajati na vrlo značajnoj ulozi u bilo kakvoj budućoj vladi, jer oni smatraju kako to izravno utječe na njihovu sigurnost, a mnogi Pakistanci su Paštuni tako da imaju velikog interesa da zaštite interese tog konkretnog plemena."

Shansab: Amerika neće pristati na oživljavanje talibana

No glas Pakistana nije toliko bitan u regiji, kaže Nasir Shansab, direktor organizacije Democracy International iz Washingtona. Sudbina talibana prvenstveno leži u rukama Sjeidnjenih Država koje su ih porazile. "Promatrajući stav Sjedinjenih Država, koji se svodi na hvatanje talibanskih čelnika, nisam siguran kako bi oni to otvoreno mogli funkcionirati, ukoliko uistinu žele sudjelovati u političkom procesu. A nisam ni siguran kako bi Pakistan reagirao da talibansko čelništvo iskrsne u Pakistanu i počne se tamo pokazivati."

Gospodin Shansab primjećuje da je Pakistan uhitio bivšeg talibanskog veleposlanika mulu Abdula Salema Zaeefa, kojeg sad ispituju pripadnici američkih obavještajnih službi. On za sebe tvrdi da je diplomat i jedan od umjerenih talibana koji su se suprotstavljali Osami bin Ladenu i, između ostalog, protivili se rušenju budističkih kipova.

Sumnjivi umjerenjaci

Gospodin Copulos ima određene sumnje prema tim umjerenjacima. "Ne prihvaćam to kao validno objašnjenje. Međutim, oni će sad iznositi ovakve tvrdnje, jer se žele na neki način odvojiti od ostatka, sad kad vide tko je izgubio. Čovjek mora shvatiti da odanosti vrlo brzo iščezavaju u ovom dijelu svijeta."

Gospodin Shansab napominje da oni koji gube vole za sebe reći kako su zatočenici nastale situacije. Ministar vanjskih poslova Muttawakil, možda najrafiniraniji i najpoštovaniji od talibanskih čelnika, mogao je – u vrijeme dok je bio u vrhu vlasti - napustiti Afganistan kad god je želio, no izabrao je da ostane. Sad bi mogao biti sučeljen s posljedicama takve odluke.

XS
SM
MD
LG