Linkovi

Zračni udar na veliki logor al-Qaide uz granicu s Pakistanom (4/1/02) - 2002-01-04


Američki borbeni zrakoplovi napali su jedan logor al-Qaide u blizini afganistanske granice s Pakistanom, nakon što je otkriveno da se u njemu teroristi pregrupiraju.

Jučerašnji zračni udar bio je prvi u posljednjih nekoliko dana. Napadnut je veliki al-Qaidin logor, koji je 1998. napadnut i krstarećim raketama, nakon bombaških napada na američka veleposlanstva u Africi. General Richard Meyers, zapovjednik Združenog stožera američkih oružanih snaga, kaže da je zračni udar izveden zbog novih aktivnosti terorista u logoru.

"Izveden je zračni udar na veliki logor al-Qaidinog čelništva, koji uključuje bazu, objekte za obuku i pećine u blizini pakistanske granice. U udaru su sudjelovali teški bombarderi B-1, lovci-bombarderi F-18 i topovnjače A-C-130," kazao je.

General Myers također je istaknuo da je Afganistan još uvijek opasno mjesto.

"Treba istaknuti da još postoje područja na kojima nailazimo na otpor. I dalje smo predani iskorjenjivanju al-Qaidinog i talibanskog čelništva koje se još nalazi u Afganistanu i uništavanju al-Qaidine mreže diljem svijeta," rekao je.

Američke su snage zarobile gotovo 250 talibana i boraca al-Qaide. Neki od njih bit će prebačeni u mornaričku bazu u zaljevu Guantanamo na Kubi. Ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da među zarobljenicima ima i visokih čelnika talibana i al-Qaide. Gospodin Rumsfeld je izrazio uvjerenje da će pred pravdu biti na koncu izvedeni i mula Omar i Osama bin Laden.

Američki dužnosnici ocjenjuju da je znatno povećanje u dostavi humanitarne pomoći Afganistanu spriječilo opasnost od masovne gladi. Prema riječima dužnosnika, međunarodne humanitarne organizacije dostavile prošloga mjeseca su 116 milijuna tona pomoći Afganistanu, što je dva puta više nego što je dostavljeno u studenome. Međutim, američka Agencija za međunarodni razvoj USAID priopćila je da, zbog sigurnosnih razloga i teškog terena, neka područja možda neće dobiti svu pomoć koja im je potrebna. Agencija će također podijeliti 30 tisuća radio prijemnika interno raseljenim osobama u Afganistanu.

Dvostranačko senatsko izaslanstvo odlazi u Pakistan i nekoliko zemalja Središnje Azije kako bi ocijenilo tijek kampanje protiv terorizma i zahvalilo američkim snagama razmještenim u regiji. Devetočlano izaslanstvo, predvođeno senatorima Josephom Liebermanom i Johnom McCainom provest će tjedan dana u regiji. Senatori će se susresti s visokim dužnosncima Pakistana, Uzbekistana, Tadžikistana, Omana i Turske. U priopćenju za tisak koje je izdao jedan od senatora kaže se da bi izaslanstvo moglo posjetiti i Afganistan i Indiju.

Ovdje u Washingtonu - Savezni istražni ured FBI priopćio je da je pismo primljeno u uredu demokratskog senatora Toma Daschlea, koje sadrži prah, vjerojatno bila samo neslana šala, no da je istraga ipak u tijeku. Glasnogovornik FBI-a izjavio je za Glas Amerike da su prvi testovi, provedeni na Capitol Hillu, pokazali da je za sada neidentificirani prah bezopasan, no da ga stručnjaci u vojnom laboratoriju i dalje testiraju. Vlasti su jučer nakratko zatvorile dio zgrade Capitola nakon što je u uredu senatora Daschlea otvoreno pismo koje je – kako je priopćila policija – sadržavalo prijeteću poruku i bijeli prah.

XS
SM
MD
LG