Linkovi

Početak nove godine (4/1/02) - 2002-01-04


2001. godina u više je pogleda bila loša godina. Teroristi su uništili Svjetski trgovinski centar u New Yorku i oštetili Pentagon u neposrednoj blizini Washingtona. Više od tri tisuće ljudi u tim je napadima izgubilo živote. Cijela nacija i svijet bili su zaprepašteni.

No, unatoč dogadjajima od 11.rujna, Amerikanci su na početku Nove Godine optimisti. Ispitivanje javnog mnijenja pokazalo je da 80 posto ispitanih u Sjedinjenim Državama izražava više nade nego strahovanja glede budućnosti. 60 posto ih je reklo da sljedećih 12 mjeseci donosi dobro i ostalom svijetu.

Razlozi za optimizam su realni. Tlačiteljski režim talibana više ne vlada Afganistanom. Teroristička mreža al-Qaide u Afganistanu u raspadanju je. Njeni se čelnici skrivaju, ili su ubijeni. Njihove se ćelije otkriva i uništava diljem svijeta. Medjunarodna koalicija bori se protiv terorističke opasnosti. Snage sigurnosti – koje su formirane pod okriljem Ujedinjenih naroda – razmještaju se u Afganistanu, kako bi pomogle u uspostavljanju sigurnosti za stanovnike Kabula i okolnog područja. Programi pomoći takodjer su u tijeku. Infrastruktura se obnavlja, a pristiže i pomoć u hrani.

Predsjednik George Walker Bush je rekao da je “2001-a bila godina koju će Amerikanci zauvijek upamtiti. Pretrpjeli smo ogromne gubitke i otkrili smo novo jedinstvo. Bili smo napadnuti i odgovorili smo munjevitom brzinom. Bili smo svjedoci američke snage koja se pokazala kroz bezbrojna djela suosjećanja, milosrdja i hrabrosti.”

Godina je završila uz velike uspjehe koje su na bojišnici postigle koalicijske snage predvodjene američkom vojskom. Nova taktika i nova tehnologija omogućile su iskorjenjivanje nove vrste neprijatelja. Afganistan je možda bio prva bojišnica u ratu protiv terorizma, ali neće biti i zadnja. Teroristi će biti izvedeni pred lice pravde, gdjegod budu pronadjeni.

Prema riječima gospodina Busha, “Pouke koje smo stekli u Afganistanu koristit će našoj vojsci u budućnosti, što će našu zemlju učiniti jačom i sigurnijom.” Nova će godina zahtjevati ustrajnu predanost Amerike u ratu protiv terorizma. Nitko ne može znati koliko će dugo ta borba trajati. Možda tjednima, možda mjesecima, a možda i godinama. “Medjutim – rekao je predsjednik Bush – ona može završiti samo na jedan način: pobjedom Amerike i slobode.”

XS
SM
MD
LG