Linkovi

Houston - najdeblji grad u Americi (4/1/01) - 2002-01-04


Stanovnici Houstona ovih su dana osvojili nacionalni primat u kategoriji koja ih, međutim, vjerojatno neće previše razveseliti. Dubioznost naslova prvaka očituje se, između ostalog, i u tome što se ne očituje po glavi stanovnika, već, mnogo više, po njihovim strukovima, bokovima i drugim zaobljenim dijelovima tijela. Riječ je, naravno, o debljini!

A, stanovnici Houstona su, već drugu godinu za redom, statistički zaobljeni materijal koji ovaj teksaški grad čini "najdebljim gradom u Americi". Prema vrlo detaljnom ispitivanju časopisa "Men's Fitness", iza Houstona, na popisu najdebljih gradova slijede Chicago, Detroit, Philadelphia i Dallas.

Istraživanje časopisa "Men's Fitness", koje se provodi svake godine još od 1995, promatra šesnaest različitih kategorija, prema kojima se ocjenjuje pojedini grad. Recimo, promatraju se podaci o prehrambenim navikama stanovnika – posjećenost restorana s visokokvalitetnom hranom nasuprot fast-food restoranima, vrste hrane koje se najviše kupuju u samoposluživanjima, učestalost kupovanja svježeg voća i povrća i slično.

Promatraju se i podaci vezani uz fizičku aktivnost stanovnika – učestalost bavljenja tjelovježbom, sportske aktivnosti -, kao i nezdrave navike – pušenje, piće i previše gledanja televizije. Mjeri se i vrijeme potrebno za dolazak i odlazak s posla – naime, što je ono duže, više se vremena provede sjedeći u automobilu. I, na kraju, uzimaju se u obzir podaci o kvaliteti zraka i vode u pojedinom gradu, kao i o broju parkova i drugih rekreacijskih lokacija.

Naravno, gradovi koji su se našli na vrhu rang-liste najdebljih nisu usamljeni – prema podacima saveznog Centra za kontrolu bolesti, 56 i pol odraslih Amerikanaca je debelo, a, kada se pogledaju samo muškarci, ta brojka skače na 65 i pol posto! Premda se alarmantni statistički podaci objavljuju već duže vrijeme, Amerikanci se i dalje debljaju. Zašto?

Zato što ne postoji svrsishodno nastojanje u tom smislu na nacionalnoj razini, kaže glavni urednik časopisa "Men's Fitness", Jerry Kindela. Samo jedna američka savezna država, - Illinois -, propisuje tjelovježbu i fizičku kulturu kao obavezan predmet u srednjima školama. Liječenje općenacionalne debljine nije pojedinačan čin, kaže gospodin Kindela; to je skupni poduhvat.

U prilog njegovoj tvrdnji govori iskustvo Philadelphije. 1999. godine, to je bio najdeblji grad u Americi. U međuvremenu, međutim, Philadelphia je otišla na dijetu, i to na razini čitavog grada. Rezultati se vide – spustila se na četvrto mjesto, s tendencijom daljnjeg mršavljenja. Gradonačelnik Philadelphije imenovao je osobu odgovornu za gradske inicijative mršavljenja, koja je svoj zadatak shvatila vrlo ozbiljno. Gwen Foster je pokrenula desetke različitih programa, na gradskoj razini, prilagođenih različitim potrebama korisnika.

Neki od građana Philadelphije, uključenih u te programe, izgubili su tijekom posljednjih 15 mjeseci i do 40 kilograma. U programima namijenjenim posebno bolesnicima od šećerne bolesti, zabilježeno je nekoliko slučajeva kod kojih je značajan gubitak težine omogućio ukidanje terapije inzulinom. Škole drže posebne satove posvećene kvalitetnoj prehrani, a, za Staru Godinu, skupina građana, koja je ranije teško hodala zbog debljine, pretrčala je one iste gradske stepenice koje je pretrčao i Sylvester Stallone u filmu "Rocky".

XS
SM
MD
LG