Linkovi

Nacionalni filmski registar - izbor za 2002. (3/1/01) - 2002-01-03


Morski pas ljudožder, majmuni koji govore i vladaju ljudima, te luckasti humor mladeži koja konzumira neizmjerne količine piva – to su stvari po kojima će buduće generacije pamtiti američku kulturu na prijelazu u dvadeset-prvo stoljeće.

Film "Ralje", Stevena Spielberga, "Planet majmuna", Franklina Schaffnera, te "National Lampoon's Animal House" nalaze se, naime, među 25 filmova koje je, na kraju 2001, za očuvanje i pohranu u svom Nacionalnom filmskom registru, odabrala Kongresna knjižnica, u Washingtonu.

U opus Nacionalnog filmskog registra tradicionalno se biraju vrlo raznolika filmska ostvarenja, među kojima su dugometražni filmovi, dokumentarci, kratki filmovi, animacije i nijemi filmovi koji, kaže se u obrazloženju izbora, odražavaju "kulturološki, povijesni ili estetski" značaj, kao i jedinstveni doprinos odabranog djela povijesti kinematografije.

Gregory Lukow, voditelj Odjela za film, radio i snimljene materijale Kongresne knjižnice, u intervjuu listu "Hollywood Reporter", nije imao problema s obrazloženjem popisa najnovijih 25 filmova: "Svaki od tih naslova pokazuje ključne trenutke američkog filma i popularne kulture. Što se tiče kulturološke ikonografije, prisutne u velikom broju odabranih naslova, teško je zamisliti bolju ilustraciju od posljednje scene iz filma "Planet majmuna" – ona je svojevrsna prekretnica američke ikonografije."

E, pa da vidimo koji su još filmovi odabrani za očuvanje za budućnost u jedanaestoj godini Nacionalnog filmskog registra. Tu je politička drama Roberta Rossena "Svi kraljevi ljudi", iz 1949; imigracijska priča Elije Kazana "America, America", iz 1963; zatim, možda kao svojevrsno odavanje pošte New Yorku nakon rujanskih terorističkih napada, tu je "Manhattan", Woodyja Allena, iz 1979.

Glazbene filmove predstavljaju: "Moje pjesme, moji snovi", klasik Roberta Wisea iz 1965, s Julie Andrews u ulozi opatice koja se pretvara u guvernantu, a potom i voljenu maćehu; te legendarni film redatelja i koreografa Boba Fosseja "All That Jazz", iz 1979. Roy Scheider, koji tumači glavnu ulogu u tom filmu tako se našao u arhivu dva puta – on, naime, tumači glavnu ulogu i u filmu "Ralje".

Od komedija, uz već spomenuti "National Lampoon's Animal House", tu su i: "Abbott i Costello sreću Frankensteina", iz 1948; zatim film Howarda Hawksa iz 1951, "The Thing From Another World", koji je lansirao čitavo desetljeće svakojakih vanzemaljskih čudovišta u brojnim filmovima B-produkcije, pa i nekoliko potonjih verzija nazvanih samo "The Thing".

Dokumentarne filmove obuhvaćaju nekoliko prijelomnih elemenata američke povijesti dvadesetog stoljeća. "Marian Anderson: The Lincoln Memorial Concert" snimka je koncerta koji je ova briljantna operna zvijezda izvela pod otvorenim nebom, na stepenicama spomenika Abrahamu Lincolnu, nakon što joj su joj segregacionisti zabranili nastup u washingtonskoj koncertnoj dvorani Constitution Hall.

Dokumentarac "Tanka plava linija", Errola Morrisa, iz 1988, bavi se pravednošću američkog kaznenog sustava, i najmlađe je ostvarenje odabrano u Nacionalni filmski registar. Kao takav dobra je protuteža najstarijem ovogodišnjem izabranom filmu, nijemom dokumentarcu Edwina Thanhousera, iz 1913, nazvanom "Dokaz filma", koji se također bavi pravosuđem.

XS
SM
MD
LG