Linkovi

Osvrt na 2001. - Kongres u borbi protiv terorizma (29/12/01) - 2001-12-29


Napadi na Svjetski trgovinski centar i Pentagon 11. rujna potakli su američki Kongres da usvoji niz zakonskih mjera čiji je cilj pojačavanje sigurnosti u zemlji i kampanja protiv terorizma. Naša novinarka Deborah Tate pripremila je osvrt na to kako je Kongres odgovorio na najteži teroristički napad u povijesti Sjedinjenih Država.

Neobično brzo i jedinstveno, republikancima predvođen Zastupnički dom i demokratima predvođen Senat, usvojili su rezoluciju kojom se predsjedniku Bushu dopušta uporaba sile protiv onih za koje se vjeruje da su odgovorni za napade od 11. rujna. Za samo nekoliko dana, oba doma su dala predsjedniku ovlasti da povede vojnu kampanju protiv terorističke mreže al-Qaida i njezinog vođe Osame bin Ladena, kojeg se sumnjiči da je organizirao napade.

Hyde: Predsjedniku sve potrebne ovlasti

Republikanski kongresmen Henry Hyde iz Illinoisa predsjedatelj je Odbora za vanjsku politiku Zastupničkog doma. "Moramo zajamčiti predsjedniku najpotpunije ovlasti da iskoristi sva sredstva koja Sjedinjene Države imaju kako bi poveo rat protiv naših neprijatelja, kako bi uništio njihovu sposobnost da nas povrijede i kako bi zaštitio našu voljenu zemlju" - rekao je u kongresnoj raspravi o novim anti-terorističkim mjerama zastupnik Hyde.

Zastupnički dom i Senat također su djelovali brzo i radili bez obzira na stranačke nesuglasice kako bi što prije poslali predsjedniku Bushu na potpis 40 milijardi dolara težak paket mjera za pomoć u oporavku od ove katastrofe i protu-terorističkim nastojanjima.

Gephardt: Surađivati bez stranačkih natezanja

Kongresmen Dick Gephard, vođa demokratske većine u Zastupničkom domu, je u kongresnoj raspri izjavio: "Moramo jednoglasno raditi na tome kako bismo uvjerili Amerikance da su sigurni na našim ulicama, na našem nebu i u visokim neboderima, bez obzira gdje žive ili što rade. Ovaj Kongres će - bez stranačkih natezanja - raditi koliko god to bude u njegovoj moći kako bi Amerikanci imali sigurnost koju traže, koju zaslužuju i kako bi teror bio poražen, potpuno i konačno."

Oštre anti-terorističke mjere

Nakon što je dobila podršku za paket mjera o izvanrednoj potrošnji, administracija predsjednika Busha zatražila je od zakonodavaca i šire ovlasti u kaznenom gonjenju kako bi povela kampanju protiv terorista. Međutim, to pitanje je dovelo do raskola u međustranačkoj suradnji koja je obilježila dane i tjedne neposredno nakon 11. rujna.

Te zakonske mjere traže da se organima gonjenja dadu veće ovlasti u prisluškivanju osumnjičenih terorista, da se o njima razmjenjuju obavještajni podaci i da se podignu optužnice protiv osoba koje svjesno pružaju utočište teroristima. Tijekom tjedana često burnih rasprava o ovoj mjeri, stvorilo se jedno neobično savezništvo između konzervativnih republikanaca i liberalnih demokrata koji su izražavali svoju zabrinutost da bi ove povećane ovlasti mogle dovesti do zlouporaba u budućnosti.

Naposljetku je postignut kompromis, prema kojem mnoge odredbe o prisluškivanju stupaju izvan snage za četiri godine. Senator Patrick Leahy, demokrat iz Vermonta, predsjedatelj je Odbora za pravosuđe. "Željeli smo zakonski prijedlog koji kaže da ćemo kao zemlja biti sigurniji, da ćemo biti zaštićeniji, da ćemo biti zemlja koja će čuvati svoje slobode. I to smo učinili."

Tko pregledava prtljagu - vladini namještenici ili uposlenici privatnih zaštitarskih tvrtki?

No usvajanjem ove mjere nisu okončane stranačke rasprave o drugim zakonskim prijedlozima koji proizlaze iz terorističkih napada od 11. rujna. Mjera usmjerena na poboljšavanje sigurnosti u avio prijevozu nije usvojena zbog spora oko toga trebaju li osobe koje pregledavaju prtljagu na aerodromima biti uposlenici savezne vlade ili privatnih kompanija koje rade na ugovor s aerodromima. Mnogi demokrati zalagali su se za prvo. No mnogi republikanci su se tome suprotstavljali tvrdeći da će to stvoriti - kako to oni kažu - novu saveznu birokraciju.

Republikanska senatorica Kay Baily Hutchinson iz Teksasa pronašla je kompromisno rješenje - pregledavači prtljage bit će savezni uposlenici, no aerodromi će se nakon tri godine moći vratiti natrag privatnim kompanijama za obavljanje tog posla. "Pobjedit ćemo teroriste. Pružit ćemo sigurnost ljudima u našoj zemlji, tako da možemo slobodno putovati" - rekla je pri izglasavanju novih mjera senatorica Hutchinson.

Kompromis je omogućio usvajanje tog prijedloga u Senatu i Zastupničkom domu. Predsjednik Bush je prošli mjesec potpisao ovu mjeru, a u njoj se još mandatira veći broj naoružanih pratilaca u zrakoplovima - tzv. airmarshallsa – kao i postavljanje posebnih čeličnih vrata na pilotske kabine.

Očekuje se da će i u novoj godini borba protiv terorizma i pojačavanje mjera sigurnosti dominirati zakonodavnim prioritetima u Kongresu. Administracija predsjednika Busha je nagovijestila da namjerava tražiti od Kongresa dodatna sredstva kako bi onemogućila bioterorizam, povećala mjere sigurnosti u avijaciji i ojačala ulogu američke vojske, obavještajnih službi i organa gonjenja.

XS
SM
MD
LG