Linkovi

Osvrt na 2001. - Ekonomska situacija u New York Cityu (29/12/01) - 2001-12-29


Teroristički napad na Svjetski trgovinski centar, koji se nalazio na južnom dijelu Manhattana, nanio je ogromne štete newyorškoj ekonomiji. Bez obzira na to, gradski čelnici uvjereni su da će Big Apple – kako u Americi često nazivaju New York – i dalje biti magnet za svjetske financijere i umjetnike. O gospodarskim zbivanjima iz protekle te predviđanjima za sljedeću godinu prilog je poslala Elaine Johansen.

Napadi na Svjetski trgovinski centar, u rujnu ove godine, koštali su grad New York oko 83 milijarde dolara. Najveću štetu pretrpjele su razne financijske ustanove. Većina njih imala je urede upravo na donjem Manhattanu, gdje su se nalazili i neboderi-blizanci Svjetskog trgovinskog centra, a i Wall street, na kojem je newyorška burza.

Izgubljeno oko 100 tisuća radnih mjesta

Neposredno nakon 11. rujna, New York je izgubio oko stotinu tisuća radnih mjesta. 270 tisuća još je uvijek u opasnosti, naime, mnoge tvrtke razmišljaju o odlasku iz grada ili o zatvaranju svojih objekata. Posebno je to slučaj kada su u pitanju investicijske firme.

Međutim, poslovna zajednica New Yorka odlučna je u namjeri da sve koji su napustili grad u njega ponovno vrati, odnosno da još više ojača njegovu globalnu poziciju. Sanford Weill je predsjednik Upravnog odbora firme Citigroup, najveće svjetske financijske tvrtke i najvećeg poslodavca u New Yorku. "New York je svjetski grad, i kao takav je rastao. Odlučnost financijskog sektora da ostane u New Yorku nije, mislim, uopće u pitanju. Naime, intelektualni kapital – ono najvažnije u ovom poslu – nema gdje drugdje otići" - kaže gospodin Weill.

Pružanje različitih financijskih usluga predstavlja više od četvrtine newyorške ekonomije. 2000 godine, ljudi koji su radili u tvrtkama južnog dijela Manhattana – prvenstveno u financijskim tvrtkama – zaradili su, u bruto iznosu, oko 47 milijardi dolara. To je oko 15 posto ukupnih zarada u cijeloj saveznoj državi New York.

Silverstein: Što brže obnoviti porušeno

Ekonomija je u New Yorku posustajala već i prije 11. rujna. Posljedice recesije koja je već počela stezati ostali dio zemlje osjećali su se i ovdje. Međutim, teroristički su napadi situaciju vrlo pogoršali, a grad se odjednom našao na rubu financijske krize.

Larry Silverstein je vlasnik poslovnog prostora koji se nalazio u tornjevima-blizancima Svjetskog trgovinskog centra. On priznaje da se ove građevine – koje su više od četvrt stoljeća bile jedan od glavnih simbola New Yorka – vjerojatno neće moći obnoviti u svom identičnom obliku. Međutim, gospodin Silverstein smatra da se prostor na kojem su se nalazili porušeni neboderi što brže mora staviti u funkciju. "U ovom trenutku, grad ima velikih problema. Izgubljenih stotinu tisuća radnih mjesta treba vratiti što je prije moguće. Regenerirati 47 milijardi dolara u izgubljenim plaćama također treba povratiti. Treba izgraditi nove zgrade. Radi se o 12 milijuna kvadratnih stopa poslovnog prostora. To sve treba što prije obnoviti."

Grasso: Obnova počinje u ruševinama WTC-a

Burza na Wall streetu počela je raditi tjedan dana nakon terorističkih napada. Njezin direktor, Dick Grasso, kaže da je i to bio znak američkog patriotizma. Gospodi Grasso smatra da će ekonomski oporavak New Yorka inicirati i opću gospodarsku obnovu u cijeloj zemlji. "Treba stimulirati ekonomiju, upravo sada. Mjesto gdje su se nalazili srušeni neboderi, upravo to mjesto treba biti odrednica s koje će početi obnova New Yorka i cijele zemlje."

Međutim, statistike pokazuju da su – kada je trošenje novca u pitanju – Amerikanci postali prilično štedljiviji. Manje kupuju, manje putuju. Turistički sektor New Yorka bilježi pad broja gostiju. To pogađa i trgovce, koji uvelike računaju na turiste, a pogotovo restorane, hotele i industriju zabave. Strani turisti, najveći potrošači, predstavljaju pravu uzdanicu stotina butika, drugih ekskluzivnih trgovina i drugih malih poduzeća. Analitičari turističke industrije prognoziraju da će grad u sljedećoj godini izgubiti nekoliko milijardi dolara, ako mu ne pođe za rukom da vrati strane goste.

Povratak stranih turista - jedan od najvažnijih ciljeva

Od 2002. New York očekuje mnogo. U veljači se na Manhattanu održava godišnja konferencija Svjetskog trgovinskog foruma, skup koji se inače svake godine održava u Davosu u Švicarskoj. Bit će to prilika da New York posjete tisuće gospodarstvenika, financijera, političara, a njih će jasno pratiti isto toliko novinara i raznih drugih uposlenika svjetskih medija. Promotori newyorškog turizma žele da gosti steknu dojam da je grad siguran, zanimljiv i zabavan -–kao što je to uvijek i bio.

Ova će godina zbog toga za New York biti vrlo važna. Gradski će se proračun napuniti i sredstvima izvana – premijama osiguravajućih društava, koje će biti isplaćene za štete od terorističkih napada, te novčanom pomoći iz saveznog budžeta. Međutim, procjenjuje se da će grad – kao posljedicu terorističkih napada - ipak izgubiti oko 16 milijardi dolara. Stručnjaci upozoravaju da bi ova svota mogla još rasti, jer će se gubici množiti toliko dugo dok ne počne stvarna ekonomska obnova newyorške privrede.

XS
SM
MD
LG