Linkovi

Turnir ruža u Pasadeni (28/12/01) - 2001-12-28


Prijepodne, prvog dana Nove Godine, velik broj Amerikanaca će se naći pred svojim malim ekranima, gledajući tradiciju koja je bila rođena barem pola stoljeća prije televizora. Doduše, neće biti sami – istu će stvar gledati oko 350 milijuna gledatelja u osamdesetak zemalja širom svijeta. Riječ je o Paradi ruža, u Pasadeni.

Prvu paradu ruža organizirali su 1890. godine članovi Lovačkog kluba Pasadena, listom došljaci sa Istoka i Srednjeg Zapada Amerike, koji su se željeli pohvaliti prekrasnu blagu klimu svog novog doma. "U New Yorku, ljudi su zatrpani pod snijegom," objavio je profesor Charles Holder na sastanku Lovačkog kluba. "Ovdje cvjeta cvijeće raskošnih boja, a naše narandže upravo donose plodove. Održimo festival koji će svijetu pokazati u kakvom raju živimo."

Njegove su riječi ostale zabilježene u zapisniku sastanka Kluba, i do danas se ponavljaju u službenoj povijesti Parade ruža. Te prve Nove Godine, oko dvije tisuće gledatelja okupilo se da promatra paradu cvijećem urešenih kočija, te popratne priredbe – utrke i utakmice pola.

Tijekom slijedećih nekoliko godina, festival je postajao sve veći – i ime mu se promijenilo u Turnir ruža, jer je parada ruža bila samo jedan dio sveukupnih svečanosti. U samoj paradi sudjelovali su sada i orkestri limene glazbe, kao i motorizirane "lađe" – pokretne pozornice s brižljivo izrađenim prizorima, redovito od cvijeća kao glavnog građevnog elementa.

Popratne igre Turnira ruža održavale su se na gradskoj livadi, - nazvanoj 1900.-te Park Turnira! -, a uključivale su utrke nojeva, kroćenje divljih konja, pa čak i utrku između deve i slona – pobijedio je slon! Uzduž ulice kojom se kretala parada izgrađene su tribine za gledatelje, a novine s Istoka zemlje poćele su obraćati pažnju ovom novogodišnjem događaju. Već 1895. godine, bio je osnovan posebni odbor samo za organizaciju Turnira ruža, jer su dimenzije festivala uveliko premašile organizacijske mogužnosti Lovačkog kluba Pasadene.

Danas su vjerojatno najpoznatiji dio Parade ruža upravo ogromne motorizirane "lađe". One se pripremaju mjesecima prije održavanja parade. Dapače, neki kažu da gradnja novih započinje odmah dan nakon održavanja parade. Prvih desetljeća, "lađe" su nastajale radom dobrovoljaca u manjim mjestima; odražavale su, stoga, najčešće i teme relevantne za zajednicu koja ih je izradila. Danas su takve "lađe" rijetke; najčešće se vide one koje su izgradile profesionalne kompanije po nečijoj narudžbi. Teme scenskih postava na lađama isto su tako postale univerzalnije, premda dominiraju one s patriotskim motivima.

Znamenitost Turnira ruža je i "kraljevski dvor". Kraljica parade i njezinih šest princeza biraju se svake godine na mandat od 81-nog dana. U tih 81 dan, sedam djevojaka iz Pasadene, - izabranih na temelju ne samo svog izgleda, nego i uspjeha u srednjoj školi i vanškolskim aktivnostima -, marljivo radi na propagandi Turnira. Sveukupno, one odrade 150 javnih istupa – ručkovi u Rotary klubu, govori na dobrotvornim sportskim predstavama i slične zgode.

Kraljica i princeze prije parade prođu strogi režim učenja društvenih manira, uključujući i konverzacije. Što se odjeće tiče, kraljevski dvor nimalo ne odražava inače svugdje prisutan ukus Hollywooda – ove su djevojke odjevene tako da bi se to vjerojatno svidjelo članovima Lovačkog kluba, koji su organizirali prvu paradu. No, kako reče majka ovogodišnje kraljice Caroline, "ona si to sama nikada ne bi izabrala". Dakle, ženstveno, ali čedno!

I, konačno, kažimo riječ-dvije i o samoj Pasadeni. Naime, osim Turnira ruža, ovaj je prelijep grad dom i vrlo znamenitog i uglednog Californijskog tehnološkog instituta, kao i NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon – mnogo vrhunske tehnologije za jedan mali grad, zamišljen svojedobno kao raj za umirovljenike!

XS
SM
MD
LG