Linkovi

Za upoznavanje s eurom ostalo pet dana (27/12/01) - 2001-12-27


Od 1. siječnja euro ulazi u svakodnevicu 300 milijuna građana Europske Unije ali i mnogo šireg područja, zamjenjujući nacionalne valute 12 članica eurozone. Naša bruxelleska suradnica Lada Stipić–Niseteo u dolazećim će danima finalnog odbrojavanja pokriti neke aspekte monetarne unije.

Bez današnjega, do ulaska eura u promet preostalo je pet kratkih dana. U nedjelju, ovdje u Bruxellesu, suvereni Belgije, države koja predsjedava Europskom Unijom i Španjolske, zemlje koja će u idućih pola godine preuzeti kormilo, svečano će obilježiti početak odbrojavanja u minutama.

U mome novčaniku, kao i u novčanicima većine od 303 milijuna građana eurozone, dakle 12 zemalja koje su odlučile odbaciti svoje nacionalne valute u korist zajedničke, eura, već se nalaze kovanice eura. Prema podacima Središnje banke Europske Unije, građanima je raspodijeljeno 3,6 milijardi komada sitniša, što znači da je, statistički, svaki stanovnik eurozone dobio svoj startni trening–kit sa 12 kovanica različite vrijednosti.

Interes građana iznenadio je i same države eurozone jer nisu očekivali da će startne kolekcije nestati doslovno u prvom satu nakon što su krenule u opticaj. Entuzijazam Europljana zatekao je svakoga – naročito statističare koji su prognozirali opću konfuziju do granice narodne pobune. Stoga je odobreno da se iz nacionalnih rezervi prodaju dodatne kovanice kako bi svi radoznali bili zadovoljeni.

Iako papirnati euro ulazi službeno u opticaj u prvom trenutku 2002. godine i bankonte su dostupne, istina ograničenom broju institucija i firmi, dakle samo bankama, malim i srednjim poduzećima, trgovcima ili ugostiteljima – za sada ne kao sredstvo plaćanja jer je euro zakonom zabranjeno koristiti prije startnig znaka u ponoć na prijelazu godina, već samo prilika da se ljudi koji svakdonevno manipuliraju novcem doslovno sprijatelje s novim sredstvom plaćanja.

Papirnati je euro od krivotvorenja zaštićen sa šezdesetak različitih vidova, ukljućujući najsuvremenije dosege tehnike kao što su hologrami a posebnim sporazumom Europola, policije Europske Unije i američkih sigurnosnih agencija dogovoreno je korištenje velikih američkih iskustava u borbi s krivotvoriteljima.

Papir eura nešto je deblji, žilaviji od postojećih bankonota, a testovi kovanica provedeni na njemačkoj televiziji potvrdili su da je euro otporniji od kovanice njemačke marke kada preko njih prođe tramvaj. Nijemci, koji se od svih građana eurozone najteže opraštaju s nacionalnom valutom, simbolom gospodarskog napretka zemlje, u ovome vide veoma dobar znak.

XS
SM
MD
LG