Linkovi

Osvrt na 2001. - Hollywood ide u rat (19/12/01) - 2001-12-19


Rat Sjedinjenih Država protiv terora odvija se na nekoliko fronti. Holivudska industrija zabave ponudila je i svoju pomoć. No, kako izvješćuje Mike O'Sullivan, Hollywood još uvijek pokušava odrediti svoju pravu ulogu u antiterorističkim naporima.

Prvi, momentalni odgovor Hollywooda na terorističke napade od 11. rujna bilo je povlačenje najnasilnijih filmova i drugih programa iz kina i s televizije iz bojazni da bi oni previše uzbudili publiku. Premijera filma s Arnoldom Schwarzeneggerom, s terorističkom tematikom, bila je odgođena, a odgođeno je ili otkazano i nekoliko svečanih dodjela nagrada. Kada je konačno održana više puta odgođena dodjela nagrada Emmy, ona se odvijala u duhu tek laganog humora, pomiješanog s patriotizmom i odavanjem počasti spasiteljima koji su poginuli u New Yorku. I na televiziji i na radiju emitirane su brojne emisije posvećene poginulima, a održan je i niz dobrotvornih koncerata.

No, mnogi u Hollywoodu željeli su učiniti više od toga, stoga su savjetnici Bijele kuće organizirali dva sastanka s najistaknutijim holivudskim zvijezdama i direktorima velikih zabavnih kompanija. Sastanci u listopadu i studenom bili su privatni, ali je savjetnik Bijele kuće Mark McKinnon govorio o njima na nedavnom javnom forumu, naslovljenom "Ide li Hollywood u rat?". Gospodin McKinnon kaže da je visoki dužnosnik Bijele kuće Karl Rove ponudio neke općenite smjernice o tome kako administracija pristupa ratu protiv terorizma. "Među nekoliko stvari koje je Karl Rove istaknuo bilo je to da je ovo rat protiv terorizma, a ne protiv islama. To je stvarno temeljna postavka ove čitave akcije. Ne radi se o islamu, radi se o terorizmu."

Savjetnik Bijele kuće je također rekao da administracija predsjednika Busha želi izraziti podršku američkim vojnicima i njihovim obiteljima, te naglašava da je rat protiv terorizma međunarodni poduhvat. Među direktorima holivudskih kompanija, koji su nazočili drugom sastanku, bili su i čelnici glavnih filmskih studija. Dužnosnici Bijele kuće nisu postavili nikakve određene zahtjeve na filmsku i televizijsku industriju, što je mnoge ostavilo nezadovoljnima, rekao je Bryce Zabel, predsjedatelj Akademije za televiziju. Jedini konkretni prijedlozi bile su sugestije za poruke javnosti od strane holivudskih zabavljača, kao i obećanja da će biti osigurani zabavni programi za američke postrojbe u inozemstvu. Redatelj i scenarist Paris Barclay nije prisustvovao sastancima holivudskih čelnika i dužnosnika Bijele kuće, ali je sudjelovao na nedavnom javnom forumu, posvećenom načinima na koji Hollywood može odgovoriti na rat protiv terorizma.

Kada su se dogodili rujanski teroristički napadi, gospodin Barclay je vodio produkciju jedne predstave, u Bostonu, čija se radnja temeljila na pismima Amerikanaca, koji su se borili u Vijetnamskom ratu. "11. rujna nije bilo predstave, a i 12.-tog smo otkazali. Kada smo ponovno igrali, 13. rujna, shvatili smo da radimo posve drugačiju predstavu, premda se ništa nije promijenilo u tekstu. Promijenilo se, međutim, težište predstave - lik koji se protivio ratu, koji je još 8. rujna bio ljubimac publike, bio je dočekan potpunom tišinom. Superpatriotski lik ratnog ubojice pretvorio se u junaka predstave. I sami glumci su primijetili da se perspektiva naše predstave potpuno promijenila jer publika sada drugačije gleda na stvari.

Holivudski eksperti kažu da je sada vrlo teško predviđati želje publike. Jedan od nekolicine producenata koji su odmah reagirali na terorističke napade bio je Aaron Sorkin, autor televizijske dramske serije "Zapadno krilo". U izmišljenoj priči o zbivanjima u Bijeloj kući, u kojoj predsjednika glumi Martin Sheen, samo deset dana nakon napada snimljena je epizoda o tome kako dužnosnici Bijele kuće reagiraju na terorističke napade. Već je ta epizoda upozoravala na moguću odmazdu protiv Amerikanaca arapskog podrijetla.

Međutim, kako kaže gospodin Sorkin, dramatičnost izmišljene radnje u seriji u potpunosti blijedi pred stvarnom dramom pravog Washingtona. Upravo zato, kaže on, nakon rujanskih napada, mnogo je manje satiričnih i podrugljivih komentara na račun javnih djelatnika. "Jasno je da sam nakon 11. rujna, kao autor serije postao mnogo manje zainteresiran za napadanje stvarnog Washingtona, izrugujući se, kao ranije, da se radi o mjestu gdje se ništa ne događa, gdje nema ni inspiracije ni zanosa. Upravo suprotno, sada ima i mnogo inspiracije i mnogo zanosa … toliko mnogo da ga može biti i u stvarnom životu i u televizijskim serijama.

Na forumu su se čuli i glasovi upozorenja da je za Hollywood možda još uvijek profit glavna inspiracija. Jeff Zucker, jedan od direktora televizijske mreže NBC, nije toliko skeptičan po pitanju motivacije holivudske industrije zabave, ali se također pita da li se ona zaista mijenja. Za sada, kaže, osim nekoliko posebnih programa, vezanih za rujanske napade, nije zamijetio više zahtjeva za serijama o terorizmu, ili posvećenim patriotskim ili vojnim temama. "Vjerujem da je lijepo vjerovati da se svijet zabave promijenio nakon 11. rujna. To ljepše zvuči. No, za sada, to se ne vidi. Svi samo govorimo o tome tko će napraviti prvi film o događajima na letu broj 93 i sličnim stvarima, te kada bi bilo prikladno da se o tome progovori. Mislim da nitko od nas još uvijek ne zna odgovore na ta pitanja."

Moguće je, kaže producent Aaron Sorkin, da će promjene, izazvane terorističkim napadima, biti suptilne, ali dugoročne. Kao ni mnogi drugi u Hollywoodu, niti on nije siguran kakve će biti te promjene. Kao što se na forumu čulo od jedne druge holivudske ličnosti, rujanski teroristički napadi u temeljima su promijenili čitavu zemlju, uključujući i Hollywood, ali industrija zabave se ipak kreće po potpuno nepoznatom terenu.

XS
SM
MD
LG