Linkovi

Strpljenje (19/12/01) - 2001-12-19


Kako je kazao državni tajnik Colin Powell, "okončali smo ulogu Afganistana kao utočišta terorističkih aktivnosti." Opresivna talibanska vlada više ne upravlja tom zemljom. Nova, prijelazna vlada preuzima svoje dužnosti 22. prosinca.

Prebivalište Osame bin Ladena i dalje nije poznato; možda je u bijegu. No, kako je rekao predsjednik George W. Bush, antitalibanske snage i koalicija sa Sjedinjenim Državama na čelu naći će ga. Bilo da bude uhvaćen ovog tjedna, slijedećeg tjedna, ili za godinu-dvije, bin Laden će biti doveden pred lice pravde - ili će ga sustići pravda.

Predsjednik Bush je od početka jasno stavio do znanja da se ne radi o kratkoročnoj akciji s jednim jedinim ciljem. To je duga kampanja protiv terorizma. Prvi dio te kampanje protiv al-Qaide i talibana u Afganistanu bila je veoma uspješna.

Američke snage nalaze se i u zračnom prostoru i na tlu Afganistana. One su tamo kako bi osigurale humanitarnu pomoć i provele vojne misije. No, one neće ostati u Afganistanu dovijeka.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld posjetio je Afganistan. Rekao je da će Amerika nastaviti pružati podršku antitalibanskim snagama, kao i da Sjedinjene Države neće Afganistanu nametati nikakva teritorijalna rješenja. Hamid Karzai je afganistanski čelnik koji će predvoditi prijelaznu upravu. Prema gospodinu Karzaiju, američka prisutnost u njegovoj zemlji nije onakva kakva je bila sovjetska, koja je držala Afganistan pod okupacijom do 1989. godine. Sovjeti su bili agresori okrenuti osvajanju. Amerikanci su u Afganistan došli kao osloboditelji zemlje od terora. Kao što je rekao gospodin Karzai, "Sjedinjene Države su do sada postupale vrlo dobro. Američki vojnici koji služe s našim snagama znaju našu kulturu i poštuju je."

Doći će vrijeme kada će američka misija u Afganistanu biti privedena kraju. Kada se to bude dogodilo, Sjedinjene Države su spremne otići. Međunarodne sigurnosne snage stižu u Afganistan s mandatom Ujedinjenih naroda.

Rat protiv terorizma po svojem je obujmu međunarodni poduhvat. Prva je bitka vođena i uglavnom i dobijena u Afganistanu. No, terorističke ćelije al-Qaide postoje u čak šezdesetak zemalja, a i u Afganistanu su na slobodi mnogi pripadnici al.Qaide i talibana. Kao što je rekao predsjednik Bush: "Ne postoji srebrni metak, ili bilo koji pojedinačni čin ili događaj, koji će nas odjednom osloboditi prijetnje terorizma. Ovaj široki i dugotrajni poduhvat nastavit će se sve dok terorizam ne bude iskorijenjen."

XS
SM
MD
LG