Linkovi

70 posto Amerikanaca angažirano u dobrotvornom radu (17/16/01) - 2001-12-17


Više od 83 milijuna Amerikanaca dio svog slobodnog vremena provodi u dragovoljnom radu, u službi neke od mnogobrojnih dobrotvornih udruga i organizacija. Za posao koji ovi volonteri godišnje besplatno obave, trebalo bi se inače zaposliti oko devet milijuna plaćenih službenika i stručnjaka, a sve bi koštalo oko 239 milijardi dolara. Kako javlja Linda Cashdan, nakon 11. rujna Amerikanci još više vremena provode u dobrovoljnom radu.

Neki vjeruju da se radi o domoljubnom zanosu, inspiriranom terorističkim napadima. Drugi pak tvrde da milijuni novih i starih dragovoljaca jednostavno žele nešto konkretno učiniti za svoju zemlju i sugrađane. Bez obzira koji su razlozi sve većeg dragovoljačkog rada, trend je očit: skoro sve američke ne-profitne udruge i dobrotvorna društva izvještavaju o rastu broja dragovoljaca.

Willet: Javnost shvaća da su nam svima problemi jednaki

Jason Willet je glasnogovornik internet sajta Volunteer-match.org, koji potencijalne dragovoljce informira o potrebama pojedinih ustanova, kojima treba bespaltna radna snaga. On kaže da je broj interesenata nakon 11. rujna dramatično porastao: "Negdje oko 13. rujna, zabilježili smo masovan odaziv građana koji su željeli konkretno pomoći. Trend nije samo zabilježen u gradovima koji su bili žrtve tragedije, New Yorku i Washingtonu, već po cijeloj zemlji."

Većina je dragovoljaca završila na poslovima koji su u neizravnoj vezi s tragedijama u New Yorku i Washingtonu – bili su upućeni u prihvatilišta za beskućnike ili su davali bespaltne instrukcije djeci iz siromašnih obitelji kojoj škola slabije ide. "Mislim da javnost shvaća da su nam svima problemi jednaki, da postoje problemi koje jedino zajednički možemo rješiti. Građani su u ovom trenutku čak spremniji shvatiti probleme drugih, spremni su žrtvovati se za boljitak drugog."

Goodwin: Dragovoljni rad - najbolja strategija

Organizacija Independent Sector prati trendove u korištenju radne snage dragovoljaca. Prema njezinim podacima, čak 44 posto odraslih Amerikanaca godišnje volontira u nekoj dobrotvornoj organizaciji. U posljednja tri mjeseca, to je učinilo čak 70 posto odraslih građana Sjedinjenih Država.

Bob Goodwin je predsjednik Zaklede Points of Light, koja promiče dragovoljni rad. "Dragovoljaca je mnogo više nego prije. Građani se sve češće pitaju što oni sami mogu učiniti za opće dobro, umjesto da čekaju da to vlada za njih obavi. S točke gledišta prosječnog građanina, dragovoljni rad je najbolja strategija u rješavanju niza društvenih problema." Povećani interes za dragovoljni rad moglo bi imati i dalekosežne posljedice. Organizacija Independent Sector tvrdi da čak 73 građana koji su ove godine dali novčane donacije ili besplatni rad kaže da će to nastaviti činiti i u budućnosti.

XS
SM
MD
LG