Linkovi

Obilježavanje kraja Ramazana i Hanuke u SAD-u (15/12/01) - 2001-12-15


Nakon mjesec dana posta okončava se mjesec Ramazana, sveti mjesec za muslimanske vjernike diljem svijeta. Medju njima je i oko šest milijuna muslimana koji žive u Sjedinjenim Državama.

Tijekom proteklih mjesec dana muslimani su od izlaska pa do zalaska sunca postili. Vjernici su se molili Bogu, pomagali su drugim ljudima i ramazan su proveli duhovno obogaćeniji. Neki muslimani koji žive u Sjedinjenim Državama počeli su postiti i obilježavati Ramazan 16. studenog, jer je taj datum, kao prvi dan Ramazana proglasilo nekoliko sjevernoameričkih islamskih organizacija. No, Ramazan je za neke počeo dan kasnije i to sve u ovisnosti o tome odakle potiče pojedina islamska grupacija koja se onda ravna po početku ramazana u zemlji gdje su njezini pripadnici rodjeni.

Ove godine Ramazan je protekao u znaku velike medjunarodne krize, jer su prije tri mjeseca teroristi objavili da su u ime islama izveli napade na Sjedinjene Države. Ti su napadi kao posljedicu imali vojnu kampanju protiv terorizma i rat u Afganistanu.

Nakon svih ovih zbivanja, osjećanja pripadnika muslimanske zajednice u Americi su pomiješana. Oni vole Sjedinjene Države i protive se terorizmu. No, u isto vrijeme – žele mir i zabrinili su se za sudbinu nedužnih ljudi u Afganistanu. Prošloga mjeseca, predsjednik Bush je, u Bijeloj kući, predvodio tradicionalnu ramazansku večeru, odnosno – iftar – s muslimanskim diplomatima i drugim muslimanskim uglednicima. Tom im se prilikom zahvalio za njihovu potporu američkoj kampanji protiv terorizma. Treba podsjetiti da muslimani, koji žive u Sjedinjenim državama, potiču iz različitih kultura, tako da se vrlo raznolika hrana priprema i servira. Na primjer – Indonežanka Yenni Djahidin Grow živi sa svojom obitelji u Virginiji. Tijekom Ramazana ona je spravljala hranu za svoju obitelj, a jedan od specijaliteta zove se – randang. To je pohano govedje meso u ljutom sosu. Isto je tako, pripremala je voće, kolače i slatku rižu sa smedjim šećerom. Ova obitelj samo je jedna od milijuna obitelji koje će u Sjedinjenim Državama proslaviti kraj svetog mjeseca ramazana i početak Bajrama.

Hanuka

Hanuka je osmodnevna proslava prve uspješne bitke u povijesti vodjene za dobijanje vjerskih prava. Riječ je dogadjaju koji se zbio prije više od dvije tisuće godina u zemlji na kojoj se danas nalazi država Izrael. U to vrijeme vladajući grčko-sirijski kralj želio je potisnuti židovsku vjeru. On je postavio kipove grčkih bogova u židovski hram, a Židove je pokušao prisiliti da ih prihvate.

Nakon toga je čovjek, po imenu Juda Makabejac, predvodio malu skupinu Židova u borbi protiv grčko-sirijskih vladara. Oni su otpočeli uklanjati sve kipove grčkih bogova iz hrama. Priča kaže da su pronašli manju količinu ulja koja im je bila dovoljna da osvjetli sveti hram samo jedan dan. Medjutim, dogodilo se čudo i ta mala količina ulja gorila je čitavih osam dana, a svjetlost je potrajala sve dok drugi Židovi nisu donijeli novo ulje u hram. Čudo, koje se dogodilo, razlog je zašto se Hanuka proslavlja baš osam dana.

Ove godine prva noć tog praznika počela je u nedjelju 8.prosinca. Te su noći Židovi molili na hebrejskom jeziku te su upalili posebne svijeće u svjećnjacima nazvanim menora. Menora može imati devet svijeća. Jedna svijeća služi da se njome upale ostale i zove se shamus.

Prve noći gori samo jedna svijeća, a onda se svake slijedeće noći pali po još jedna. Posljednje noći ovog vjerskog praznika gori svih devet svijeća. Svake noći, tijekom Hanuke, roditelji djeci i gostima pričaju što se dogodilo prije više od dvije tisuća godina. Na proslavi se pleše i jede hrana posebno spremljena za Hanuku. Izmjenjuju se pokloni i pjevaju se pjesme. Premda Židovi Hanuku ne smatraju svojim najvećim vjerskim praznikom njihovi čelnici kažu da je Hanuka važna, jer je to vrijeme kada Židovi zahvaljuju za slobodu da se mole Bogu na svoj način. Ove godine posljednja noć Hanuke pada na isti datum kada i kraj Ramazana, odnosno prvi dan Bajrama.

XS
SM
MD
LG