Linkovi

Premoštavanje afganistanske krize (14/12/01) - 2001-12-14


Ovoga tjedna, po prvi puta od 1997.godine, otvoren je takozvani “Most prijateljstva” koji spaja obale rijeke Amu Darye, izmedju Uzbekistana i Afganistana. Teretni vlak natovaren tisućama tona žita i brašna za stanovnike Afganistana prešao je most 10. prosinca.

Uzbekistan je zatvorio taj most prije pet godina kako bi spriječio upade islamskih terorista iz Afganistana. Ti teroristi i ostali suradnici al-Qaidine organizacije sada su na udaru njihovih afganistanskih protivnika i koalicije predvodjene Sjedinjenim državama, a stanovnicima Afganistana krajnje je potrebna humanitarna pomoć koja se sada može vlakom dopremiti u njihovu zemlju.

U izbjegličkom logoru Nazarji u blizini grada Mazar-e-Sharifa neki ljudi, a među njima i djeca, umrli su od gladi i hladnoće. Dvadeset dvije godine ratovanja, tri godine suše i pet godina represivne talibanske vladavine, razlozi su zbog kojih su milijuni Afganistanaca izloženi opasnosti umiranja od gladi.

Samo 13 posto tamošnjeg stanovništva ima na raspolaganju vodu sigurnu za korištenje. U teškim zimskim uvjetima, mnogi žive pod šatorima, a najteže su pogodjena djeca. Svako treće dijete je siroče, skoro polovica pati od neuhranjenosti. Svako četvrto dijete neće doživjeti više od pet godina ukoliko budu izložena sadašnjim životnim uvjetima.

Talibani su ometali i onemogućavali humanitarne napore, te krali humanitarnu pomoć namijenjenu stanovnicima Afganistana. Čak i s talibanskim odlaskom s vlasti, humanitarne se organizacije sučeljavaju s velikim teškoćama. Oštećene ceste i mostovi moraju biti popravljeni, a zračne luke treba obnoviti.

Sjedinjene Države blisko suradjuju s Ujedinjenim narodima i nevladinim organizacijama kako bi, oni kojima je to potrebno, dobili pomoć. Oko 55 tisuća tona hrane prebačeno je u Afganistan. Direktor Američke agencije za medjunarodnu pomoć i razvoj Andrew Natsios izjavio je da nikada u povijesti nije tako brzo bilo dopremljeno toliko mnogo hrane kako bi se zaustavile krize. Svjetski program za hranu mobilizirao je dvije tisuće kamiona za prijevoz hrane, od kojih su većinu osigurale Sjedinjene Države.

Stanovnici Afganistana dobili su svoj rat protiv represivnog talibanskog režima i al-Qaidinih terorista. No, ostali su glad, zaraze i siromaštvo. Oni će, tijekom nastojanja da prebrode sve te teškoće, imati snažnog saveznika u Sjedinjenim državama.

XS
SM
MD
LG