Linkovi

Bukovsky: Teroristi - nasljednici sovjetskog komunizma (13/12/01) - 2001-12-13


Vladimir Bukovsky, poznati disident iz doba Sovjetskog saveza, nedavno je upozorio da "komunizam nije mrtav", te da nastavlja inspirirati terorizam diljem svijeta, uključujući muslimanske zemlje. S gospodinom Bukovskim i još dvojicom analitičara ruske političke scene razgovarao je Ed Warner.

Vladimir Bukovsky je osjetio sovjetski teror iz prve ruke, kao politički zatvorenik u Staljinovim gulazima, u kojima je proveo 14 godina. Od kada je pušten, u jednoj razmjeni zatvorenika, gospodin Bukovski se bori protiv komunističkog sustava, koji ga je - kako tvrdi - pokušao uništiti.

Bukovsky: Komunizam danas djeluje prikriveno

U govoru na večeri koju je priredila Memorijalna zaklada žrtava komunizma, on je rekao da "komunistički sustav još uvijek djeluje, ali prikriveno." Sovjetska tajna policija, KGB, tvrdi on, sada upravlja Rusijom preko predsjednika Vladimira Putina, bivšeg djelatnika KGB-a. "Represija se pojačava", nastavio je, "dok ruska vojska maršira uz zvuke sovjetske nacinalne himne."

Prema njegovom mišljenju, Rusija se vraća unatrag prema nečemu što će uvelike sličiti na Sovjetski Savez. "Deset godina vladavine predsjednika Jeljcina, po mom su mišljenju, godine propuštenih prilika. Umjesto radikalnijeg udaljavanja od prošlosti i umjesto, više od svega, osude komunističkog sustava, Jeljcin se radije povlačio godinu za godinom sve dok se nije predao KGB-u."

Sovjetski savez - izumitelj modernog terorizma

Gospodin Bukovsky zapanjen je činjenicom da je Zapad pozvao Rusiju u svoju koaliciju protiv terorizma. Neki od najgorih terorističkih djela danas se događaju u Rusiji i Čečeniji, ali Zapad je - tvrdi Bukovsky - odlučio to ignorirati: "Prije 11. rujna, zapadne kritike ruskog genocida u Čečeniji – premda mlake i prigušene – kočile su ruske vlastodršce. Sada, kada je Rusija postala partner u anti-terorističkoj koaliciji, takav se utjecaj Zapada - koji bi spriječio genocid u Čečeniji - više uopće ne može očekivati."

Gospodin Bukovsky ističe da "Moskva poručuje Zapadu da treba naučiti lekciju iz čečenskog rata, kako se treba nositi s islamskim terorizmom". Taj savjet, upozorava on, dolazi od Moskve - glavnog poticatelja terorizma u 20. stoljeću. “Rusija je u svojoj ranijoj inkarnaciji kao Sovjetski Savez praktično izumila moderni politički terorizam koji je uzdigla do razine državne politike, prije svega kako bi kontrolirala svoje vlastito stanovništvo, a potom i da bi proširila svoj utjecaj diljem svijeta”, kaže gospodin Bukovsky.

Satter: Islamski teroristi - imitatori sovjetskog terorizma

Terorističke organizacije, koje su radile za Sovjetski Savez, više ne postoje - tvrdi David Satter - viši znanstveni suradnik na washingtonskom Institutu Hudson. One su nestale sa Sovjetskim Savezom, ali postoje njihovi imitatori koji su komunizam zamijenili islamom. "Postojala je teroristička internacionala koja i danas utječe na strategiju, psihologiju i djelovanje terorista koji djeluju danas, poglavito islamskih terorista."

Gospodin Satter dodaje da Sjedinjene države trebaju praktičnu pomoć Rusije u borbi protiv terorizma, ali, kaže on, "ne smije biti iluzija". "Skloni smo vjerovati da je Rusija liberalnija, da je po svojoj prirodi prikladnija kao partner Sjedinjenih Država i član zapadne zajednice država, nego što ona to stvarno jeste. Kad su Rusi raspoloženi na suradnju, mi uvijek smatramo Rusiju boljom nego što ona stvarno jest."

Kuchins: Rusija griješi, ali nema povratka na staro

Terorizam je danas drugačiji, ali drugačija je i Rusija, kaže Andrew Kuchins, direktor ruskog i euroazijskog programa pri Zakladi Carnegie. Unatoč njegovim KGB-ovskim korijenima, predsjednik Putin je prije svega nacionalist koji nastoji učiniti ono što je najbolje za njegovu zemlju. "Gospodin Putin sigurno želi donijeti veći red i stabilnost u rusku državu. Time se djelomično mogu objasniti represivne mjere protiv neovisnih medija, te pokušaj da se ograniči djelovanje demokratskih institucija. Međutim, to nije ni blizu onoga što je Sovjetski Savez bio 1985. godine, a kamoli 1935. godine."

Gospodin Kuchins smatra da je Rusija napravila dosta pogrešaka, ali ističe da više nema povratka na staro.

XS
SM
MD
LG