Linkovi

Jugoslavenski ministar vanjskih poslova u petak u Zagrebu (13/12/01) - 2001-12-13


"Sutrašnji razgovori s predsjednikom Mesićem, premijerom Račanom i ministrom Piculom rezultat su čitavog niza susreta koje su dva ministarstva vanjskih poslova imala u proteklih 13 mjeseci. Naravno, ima niz pitanja koja su i dalje otvorena i tog smo svi svjesni, ali treba naglasiti da je dosta toga i rješeno" – riječi su jugoslavenskog ministra vanjskih poslova Gorana Svilanovića koji se u Zagrebu sutra susreće s najvišim hrvatskim dužnosnicima.

Šef jugoslavenske diplomacije kaže da do susreta dolazi u atmosferi u kojoj se može reći da su neka velika pitanja rješena. Navodi pitanja sukcesije, normalizacije putovanja, zatim početak pregovora oko kulturnog sporazuma i vraćanje Vukovarske zbirke, početak sporazuma o slobodnoj trgovini…Mnogo toga se dogodilo, ali nismo ni blizu da smo sve riješili što valja riješiti u odnosima dvije države – ističe Goran Svilanović. Upitali smo ga koja od otvorenih pitanja smatra “najotvorenijima?”

GS: Suština odnosa izmedju Jugoslavije i Hrvatske vezana je za utvrdjivanje odgovornosti za zločine koji su počinjeni te za privodjenje odgovornih pravdi. Ja to razumijem i mislim da to razumije svaki gradjanin Jugoslavije i svaki gradjanin Hrvatske. Osim toga, mislim da je životno pitanje kako pomoći povratak izbjeglica, kako im pomoći da zaštite i povrate svoju imovinu i to je svakako tema o kojoj ćemo razgovarati.

GA: Hrvatsku javnost, vjerojatno, najviše zanimaju izručenje "Vukovarske trojke" haškom sudu i hoće li se Jugoslavija ispričati stanovnicima Hrvatske za ono što je učinjeno?

GS: Svaki odgovoran političar jest dužan izraziti najiskrenije žaljenje za stradanje. Odnosi Srba i Hrvata, kao dva naroda imaju, naravno, dužu povijest i ta je povijest obilježena i sukobima, a nažalost i zločinima i stradanjima. Zato postoji potreba da državnici Jugoslavije i Hrvatske učine odlučujući korak u nastojanjima da to prevazidju. To neće biti lako. Govorimo o dugogodišnjim zbivanjima, ima mnogo emocija i mi se s njima moramo izboriti da bi postigli suštinski napredak u odnosima dvije države. Što se tiče suradnje s haškim sudom, to je izazov i za našu i za hrvatsku vladu. Obje su vlade u svojim izjavama bile odlučne suradjivati sa sudom, a postoje i konretna djela koja su pratila ove izjave. Medjutim, očekivanja su još uvijek velika, jer dok god ne budu odgovarali oni koji su odgovorni za najteže zločine, a medju njima je svakako i zločin počinjen u Vukovaru, svakako će teško biti utvrdjivati dalje odnose.

GA: Možete li konkretnije odgovoriti, može li jugoslavenska vlada izručiti Vukovarsku trojku haškom sudu?

GS: Mi pokušavamo učiniti isto što je uradila Hrvatska, a to je da svoje odnose s haškim sudom definiramo zakonom. Hrvatska je donjela ustavni zakon i toliko je u prednosti, jer sada samo primjenjuje svoje obveze, a i to uz teškoće. Mi smo prije nekoliko mjeseci pokušali donjeti taj zakon, ali to je, nažalost, rezultiralo padom vlade. Mislim da se sada to neće dogoditi i da ćemo mi, ipak, donjeti zakon koji će nam osigurati normalnu suradnju, koja svakako uključuje i zločine i svakako znači da će taj zakon biti primjenjivan na osobe koje su odgovorne za zločine počinjene u Vukovaru. Na sudu je onda da utvrdi u kojoj je mjeri ta odgovornost prisutna.

GA: Možete li komentirati izjavu ministra Picule da se ne namjerava mješati u kadrovsku politiku srbijanske i jugoslavenske vlade kada je u pitanju status generala Perišića, ali napominje da je Perišić u Hrvatskoj osudjen na 20 godina zatvora. Isto tako, što očekujete po pitanju povratka stanova i stanarskih prava izbjeglim Srbima?

GS: Što se tiče izbjegličkih stanarskih prava mi smo veoma zainteresirani da zaštitimo prava svih koji žele ostvariti pravo na stan i to jest dio pitanja o kojima ćemo razgovarati u Zagrebu. Svaki povratak u ovom trenutku ima, prije svega, ekonomsku dimenziju, a ne više, kao što je ranije bio slučaj – sigurnosnu!

Što se generala Perišića tiče, i u ranijim razgovorima koje smo imali to je pitanje bilo spominjano i ne očekujem da ponovno bude spomenuto. Ako se to i dogodi, ja zaista mogu podsjetiti da, koliko je meni poznato, postoji ogroman broj optužnica i presuda koje su donjete u odnosu na Srbe i to u njihovoj odsutnosti. Ja očekujem da u narednom periodu dobar dio tih slučajeva bude podvrgnut reviziji, da utvrdimo imaju tu ljudi zaista tu odgovornost ili ne? Čini mi se da ovako veliki broj teško može opstati. S druge strane, zaista ne isključujem da su činjeni zločini i da za njih treba odgovarati – izjavio je na kraju interview-a kojeg je za Glas Amerike, uoči dolaska u Zagreb na razgovor s hrvatskim državnim vrhom, dao Goran Svilanović, ministar vanjskih poslova SR Jugoslavije.

XS
SM
MD
LG