Linkovi

Grdešić: U Hrvatskoj sve manje korupcije (12/12/01) - 2001-12-12


Jučer je na Sveučilištu Georgetown gostovao veleposlanik Republike Hrvatske Ivan Grdešić, koji je govorio o borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala u Hrvatskoj. Izlaganje je održano je u okviru Balkanskog foruma, čiji su organizatori Vijeće zaklade Carnegie za etiku i međunarodne odnose, Sveučilište Georgetown te ne-vladina organizacija Search for Common Ground.

Veleposlanik Ivan Grdešić govorio je o društvenom okviru u kojem se, nakon pada komunizma, pojavljuju masovna korupcija i organizirani kriminal. Tranzicijske zemlje raspolagale su sa preslabom sudsko-policijskom infrastrukturom za suprostavljanje korupciji u državnoj upravi i na poslovnoj sceni. Proces privatizacije državnih poduzeća, kojim se – kako je rekao veleposlanik Grdešić – “odredilo tko će u budućnosti biti bogat, a tko siromašan” – u Hrvatskoj je prošao uz dosta korupcije, a državne tvornice često su za male novce prodavane politički dobro povezanim pojedincima. No, veleposlanik Grdešić – koji je do dolaska u Washington bio profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu – smatra da je sadašnja situacija u Hrvatskoj, kada je korupcija u pitanju, “bolja nego u nizu drugih tranzicijskih zemalja.”

Uz to, on je ustvrdio da se situacija popravlja, što on objašnjava činjenicom da javnost aktualnu vlast doživljava kao znatno manje korumpiranu od prijašnje. Nakon svog izlaganja, veleposlanik Grdešić objasnio je ovu svoju tvrdnju. "Današnja se hrvatska vlast – vlada, parlament, predsjednik i sve ostale strukture vlasti – doživljava u javnosti kao izvorno demokratska. Oni su došli na vlast izvorno demokratskim postupkom i ponašaju se demokratski. Kada imate takvu situaciju, onda je mnogo jednostavnije suprotstaviti se korupciji. Jer danas, niti predsjednika Mesića niti premijera Račana ne možete optužiti da su se na svom položaju obogatili. Dapače, mislim da su oni obojica osiromašili, financijski gledajući."

U svom izlaganju, veleposlanik Grdešić je rekao da je najbolja brana protiv korupcije u državnoj upravi – osjećaj ili percepcija građana, odnosno javnosti “da je vlada legitimna, odnosno da brani interese javnosti, da se ponaša otvoreno i korektno.” Koliko je važan taj dojam, odnosno osjećaj, da korupcije nema ili da je sve manja? "Pozitivni imidž zemlje, da je vlast nekorumpirana, će automatski djelovati na smanjenje korupcije. Jer ljudi neće imati potrebe, a i bojat će se nuditi mito ili tražiti privilegije izvan zakona, zato što će i socijalna okolina biti promijenjena. To je slično kao ovdje u Americi s pušačima. Pritisak na pušače, od strane društva, je tako velik, da oni prestaju pušiti. Takvu situaciju trebamo stvoriti u Hrvatskoj kada je riječ o korupciji" - smatra hrvatski veleposlanik u Washingtonu.

U svom izlaganju na Sveučilištu Georgetown veleposlanik Grdešić je rekao da je Hrvatska dostigla “točku s koje nema natrag” – u smislu retrogradnih trendova iz bliske prošlosti, što se odnosi na nedostatak pravne države, korumpiranu državnu upravu te kršenje ljudskih prava. "Mislim da je hrvatska država, nakon svih ovih izbora, pogotovo ovih prije skoro dvije godine, došla u situaciju gdje više ne postoje političke grupe ili socijalne snage koje bi mogle promijeniti demokratski kurs zemlje nedemokratskim sredstvima. Mislim da su demokratske snage ojačale u tolikoj mjeri da su sve one nedemokratske snage postale možda ne beznačajne, ali slabe. I prije dvije godine, stranka koja je izgubila na izborima mirno je i demokratski predala vlast. Ja ne mislim da danas postoji, bilo na ljevici ili na desnici, dovoljno moći da bi se poredak vratio u autoritarne, nedemokratske okvire. Demokracija u Hrvatskoj je toliko zrela da je osigurala svoju budućnost."

XS
SM
MD
LG