Linkovi

Scheffer: Podvojenost u vezi dodatnih pritisaka na Beograd (10/12/01) - 2001-12-10


Problematika ljudskih prava u državama Jugo-istočne Europe izravno je povezana s ratnim zločinima koji su izvršeni u nedavnim sukobima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu. O istrazi tih zločina te kažnjavanju ratnih zločinaca od strane haškog Tribunala, za Glas Amerike govori ambasador David Schaffer, bivši visoki dužnosnik američkog Državnog tajništva, koji je za vrijeme administracije predsjednika Billa Clintona bio odgovoran za problematiku ratnih zločina.

Od demokratskih promjena u Jugoslaviji prošlo je već više od godine dana. No, što se tiče predaje optuženih za ratne zločine haškom Tribunalu, vlada u Beogradu je predala jedino Slobodana Miloševića, a i to tek nakon dugotrajnog američkog pritiska. Na slobodi su i dalje tri optuženika za ratne zločine u Vukovaru, kao i Ratko Mladić i Radovan Karadžić, optuženi za genocid počinjen u Bosni i Hercegovini. Gospodin Scheffer smatra da ne postoje razlozi za neizručenje jugoslavenskih optuženika.

Popušta li međunarodni pritisak na Beograd, upitali smo ambasadora Scheffera. "Tribunal pokušava učiniti sve što može, no on ovisi o Vijeću sigurnosti te suradnji pojedinih vlada. Po mom mišljenju, Vijeće sigurnosti u posljednje je vrijeme postalo pomalo ambivalentno, kada je u pitanju pritisak na vlade u regiji da predaju optužene. Također mislim da i američka vlada, od kako je proljetos izvršila znatan pritisak na Beograd da se isporuči Milošević, iskazuje izvjesnu podvojenost kada su u pitanju dodatni pritisci. To je po mom mišljenju velika šteta" - rekao je David Scheffer.

Srbija bez simpatija u američkoj javnosti i poslovnim krugovima

Gospodin Scheffer je nastupio u televizijskoj emisiji Window on Washington, koju emitira Worldnet, televizijska mreža Glasa Amerike. Gospodin Scheffer, nakon osam godina koje je proveo u vladi, sada radi u američkom Institutu za mir.

U emisiji koju su izravno prenosile privatne televizijske postaje u Jugoslaviji, ambasador Scheffer je rekao da “srpska javnost mora prestati zatvarati oči pred događajima iz neposredne prošlosti”, te da se mora suočiti sa zločinima koji su počinjeni u njezino ime. Dio tog sučeljavanja s prošlošću iskazuje se i kroz suradnju s den Haagom. "Srbija jednostavno neće biti u stanju zauzeti svoje mjesto na evropskoj i svjetskoj sceni sve dok se optuženi ne nađu u den Haagu. To je realnost, i to se treba prihvatiti, bez obzira na činjenicu što u ovom trenutku u našoj vladi možda postoji podvojenost glede svrsishodnosti novih pritisaka na Beograd. Međutim, u američkoj javnosti i u američkim poslovnim krugovima u ovom trenutku uopće ne postoje nikakve simpatije prema Srbiji, sve dok ona pruža utočište optuženima za ratne zločine."

Hoće li Amerika zaboraviti balkanske ratne zločince?

U nekim krugovima na Balkanu postoje – kako se čini - nade da će Tribunal u skorijoj budućnost možda prestati s radom, da će se njegova aktivnost jednostavno ugasiti, jer za nju nitko na Zapadu neće više imati interesa. Tim očekivanjima možda daje materijala i činjenica da se Sjedinjene države brzo moraju preusmjeravati s jedne krize na drugu, od Balkana na Srednji istok, sa Srednjeg istoka na Afganistan. Postoji li mogućnost da će Washington jednostavno zaboraviti na Šljivančanina, Mladića, Karadžića i druge optuženike, upitali smo Davida Scheffera. "Kao što vrlo brzo preusmjerava vlastitu pozornost s krize na krizu, Washington je u stanju vrlo brzo vratiti se problemima iz neke prošle krize, recimo problemima Balkana. CNN, New York Times ili Washington Post mogu svojim izvještavanjem jednostavno prisiliti vladu da se ponovno pozabavi nekim za javnost možda i zaboravljenim problemom."

Ambasador Scheffer želio je naglasiti da haški tribunal “neće nigdje otići.” On postoji, on ima međunarodnu podršku, i postojat će u budućnosti – rekao je David Scheffer.

Tribunalova "dvostruka mjerila"

U intervju u studiju Glasa Amerike uključivali su se televizijski novinari iz Srbije, Crne Gore i Makedonije, s televizijskih postaja koje emitiraju program Glasa Amerike. Jedan srbijanski novinar upitao je Davida Scheffera što misli o – kako je rekao “dvostrukim mjerilima koje prema različitim balkanskim narodima koristi haški Tribunal”.

"Mislim da se radi o tome jeste li dobro informirani ili ne. Ja bih volio kad bi novine u Beogradu objavile podatke o nacionalnosti optuženika. Onda bi javnost shvatila da među optuženicima za ratne zločine ima i Hrvata i Bošnjaka i Srba. A vidjelo bi se također da su recimo iz Bosne i Hercegovine, bez mnogo pompe, prije nekoliko mjeseci dragovoljno u den Haag otišli optuženici bošnjačke nacionalnosti, i to ljudi koji su zauzimali visoke položaje u vojsci" - rekao je David Scheffer.

S druge strane, napominje gospodin Scheffer, nitko ne treba očekivati da će tužiteljstvo u brojčanom smislu ravnomjerno tretirati sve nacije – odnosno iluzorno bi bilo očekivati da će postojati jednak broj optužnica za Hrvate, Srbe i Bošnjake. “Tužitelji slijede dokaze o ratnim zločinima, bez obzira na nacionalnost počinitelja i žrtava” – kaže David Scheffer.

Milošević od sebe pravi budalu

Na kraju, pitanje o Slobodanu Miloševiću. On se sutra ponovno pojavljuje pred Sudskim vijećem haškog Tribunala. Bit će mu pročitana takozvana bosanskohercegovačka optužnica, te će imati prilike da se o njoj izjasni. Nedavno je Slobodan Milošević imao priliku da se izjasni o zločinima u Hrvatskoj, za koje je optužen. Nastupio je grubo i arogantno, vrijeđajući suce i negirajući legalnost Tribunala.

Jedan novinar iz regije upitao je Davida Scheffera je li to dobra taktika? "Mislim da suci time neće biti impresionirani. Suđenje će ići svojim tokom, bez obzira na ispade gospodina Miloševića. Za njega bi bilo najbolje da uzme dobrog odvjetnika, jer ako nastavi s galamom i vikanjem, napravit će si još više štete. Neki dan sam negdje pročitao da Tribunal navodno gubi legitimitet, jer mu se Milošević otvoreno ruga. Mene zanima tko je spreman povjerovati u tu tvrdnju? Po mom mišljenju, Milošević od sebe pravi budalu. Kad ste u sudnici, onda je vaš zadatak da predstavite svoju stranu, da kažete što mislite. On sam sebi pravi probleme – svojom arogantnošću i ulaženjem u bespotrebne polemike" - rekao je David Scheffer, bivši visoki dužnosnik State Departmenta koji je u vladi predsjednika Billa Clintona bio odgovoran za problematiku ratnih zločina.

XS
SM
MD
LG