Linkovi

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a (1/12/01) - 2001-12-01


Glavna skupština Ujedinjenih naroda u lipnju je održala posebnu sjednicu posvećenu HIV-u i AIDS-u kako bi javnosti predstavili razmjere ovoga problema na svjetskoj sceni. Svjetski čelnici govorili su na sjednici o potrebi agresivne borbe protiv ove bolesti. Američki državni tajnik Colin Powell, bivši general američkih oružanih snaga, rekao je na sjednici da ne zna za “opasnijeg neprijatelja od AIDS-a”. Trodnevna sjednica završila je usvajanjem rezolucije, u kojoj su se sve zemlje obvezale postići zadane ciljeve u prevenciji i liječenju zaraze HIV-om i AIDS-a. Potpisnice su vjerojatno bile iskrene u svojim namjerama – kaže Dr. Desmond Jones iz Organizacije Ujedinjenih naroda za AIDS, dodajući – rezultate, međutim, tek treba dočekati.

"Svijet je i dalje sučeljen sa sve gorom epidemijom AIDS-a, koja je doista dostigla globalne razmjere. Prema našim procjenama, u proteklih je godinu dana od te bolesti umrlo tri milijuna ljudi, pet milijuna ljudi je zaraženo virusom HIV-a, a 40 milijuna ih je živjelo bilo s HIV-om ili AIDS-om", kaže Desmond Jones.

Uz ljudsku tragediju koju donose sa sobom, kažu stručnjaci svjetske organizacije, AIDS i HIV imaju i pogubne ekonomske posljedice, pogotovo u siromašnim zemljama i zemljama u razvoju. Ove su godine Ujedinjeni narodi osnovali Globalnu zakladu za financiranje programa liječenja i prevencije ove bolesti. Do sada je za zakladu obećano izdvajanje milijardu i 600 milijuna dolara. Radi se o znatnoj svoti, ali daleko manjoj od onoga što je tražio glavni tajnik svjetske organizacije Kofi Annan, koji smatra da zakladi treba sedam milijardi dolara. Dr. Peter Piot, direktor Organizacije Ujedinjenih naroda za AIDS, kaže da je nedavno preusmjeravanje pozornosti svjetske javnosti na terorizam negativno utjecalo na napore u borbi protiv AIDS-a i HIV-a.

"Posve je jasno da su događaji od 11. rujna zadali težak udarac globalnim naporima u borbi protiv AIDS-a. Prije toga imali smo nezapamćeni zamah, ne samo u zapadnim zemljama, već i daleko šire. Taj zamah nije došao na mrtvu točku, ali nedavni su se događaji svakako negativno odrazili na stvari kao što su izdvajanja za Globalnu zakladu. Sve nam je teže uključiti AIDS u politički dijalog", ističe gospodin Piot.

Dužnosnici svjetske organizacije ističu da je borba protiv AIDS-a, baš kao i borba protiv terorizma, važan prioritet, te da se ta dva prioriteta ne bi trebala natjecati za podršku. Supsaharska Afrika dio je svijeta najteže pogođen epidemijom AIDS-a, s oko 70 posto od ukupnog broja slučajeva zaraze. Međutim, Ujedinjeni su narodi nedavno priopćili da se AIDS danas najbrže širi istočnom Europom i pogotovo Rusijom, gdje je u protekle tri godine broj zaraženih i oboljelih porastao za 13 puta. Agencija Ujedinjenih naroda za AIDS priopćila je da borba protiv ove bolesti mora uključivati informiranje i obrazovanje javnosti, kako bi se spriječili novi slučajevi, te liječenje onih koji su već zaraženi. Dr. Piot ističe, međutim, da je u borbi protiv AIDS-a često ključan još jedan faktor: "Čelništvo neke zemlje često ima ključnu ulogu u mobilizaciji ukupne javnosti, u osiguravanju potrebnih sredstava i uključivanju svih sektora vlade u borbu protiv AIDS-a."

Predstavnici agencije Ujedinjenih naroda za AIDS ističu da, čak i u relativno siromašnim zemalja, jako nacionalno čelništvo može igrati odlučujuću ulogu u zaustavljanju epidemije. Također se ukazuje da je važno da nestane društvena stigma povezana s ovom bolešću. To se – kažu dužnosnici - već događa, što daje nadu da će prošlogodišnja velika obećanja svjetskih čelnika, možda uskoro, početi zaživljavati u stvarnosti.

XS
SM
MD
LG