Linkovi

Slučaj Bostonskog davitelja oživljava (30/11/01) - 2001-11-30


Nakon gotovo četrdeset godina, zagonetni slučaj Bostonskog davitelja ponovno je oživio! Rezultat je to forenzičke znanosti i malo vjerojatne, ali ipak ostvarene suradnje između obitelji jedne od žrtava i čovjeka za kojeg se dugo vjerovalo da ju je ubio.

Desetljećima se neupitnom smatrala činjenica da je Bostonski davitelj bio izvjesni Albert DeSalvo. On je priznao da je počinio ubojstva, koja su ranih šezdesetih unijela paniku među stanovnike Bostona. Međutim, DeSalvo nikada nije bio osuđen ni za jedno od tih ubojstava, i ona se i danas službeno smatraju neriješenim slučajevima. DeSalvo je bio osuđen na doživotni zatvor zbog drugog zločina, i u zatvoru je i umro 1973. godine.

Sada su, međutim, forenzički eksperti, koje su unajmile obitelji DeSalve i njegove navodne posljednje žrtve, 19-togodišnje Mary Sullivan, ekshumirali tijela, testirali uzorke DNK i prikupili i druge dokaze. Njihovo vještačenje rezultiralo je brojnim novim i obećavajućim tragovima, kao i nekim novim zagonetkama. Između ostalog, tvrde oni, Mary Sullivan nije bila udavljena rukama, kao što je DeSalvo opisao svoj čin, nego najlon čarapom, a pojavila se i DNK jedne ili više drugih osoba.

Slučaj Bostonskog davitelja bio je najglasovitija zagonetka serijskih ubojstava nakon Jacka Trbosjeka. Sve je počelo u lipnju 1962, kada je otkrivena prva žrtva. U slijedeća tri tjedna, dogodila su se još dva ubojstva davljenjem, a u idućih godinu i pol njih još 12. Novine su vrlo brzo sva ubojstva pripisala jednom počinitelju, nazvavši ga "fantomskim ubojicom", jer je, kako je izgledalo, ulazio u stanove svojih žrtava bez provale, očito ih nagovorivši da mu otvore vrata.

Dok se odvijala jedna od najvećih policijskih hajki u povijesti, stanovnici Bostona živjeli su u opsadnom stanju – trgovine su rasprodale sve zalihe brava, a psi čuvari dovoženi su iz svih dijelova Amerike. No, došla je i 1965. a da policija nije uhitila niti jednog osumnjičenika. Tada se javio Albert DeSalvo, u to vrijeme 29-godišnjak i štićenik jedne duševne bolnice. On je tvrdio ne samo da je počinio ta ubojstva, već da je sve skupa počinio 300 seksualnih napada.

Policija se usredotočila na njega i, na koncu, iako nikad nije bila podignuta optužnica, tijekom njegovog suđenja za druge seksualne napade, rečeno je da je on Bostonski davitelj. Tako je DeSalvo bio osuđen na doživotni zatvor, gdje su ga trojica drugih zatvorenika i ubili 1973. Premda su se već onda čule sumnje u njegovo priznanje, krivnja je ostala na njemu jer se više nisu dogodila nova ubojstva. Prije nekoliko godina, međutim, objavljena je knjiga o tom slučaju, u kojoj je autorica Susan Kelly ustvrdila da su ubojstva u Bostonu počinila najmanje šestorica različitih davitelja, među kojima je možda i bio DeSalvo, ali možda i ne.

Sada ipak ima dovoljno novih momenata da bi se javno tužilaštvo savezne države Massachusetts moglo ponovno pozabaviti tim slučajem. Tako se barem nadaju obitelji DeSalvo i Sullivan, kao i njihovi forenzički eksperti, koji će ovih dana objaviti i potpuno izvješće o svojim nalazima.

XS
SM
MD
LG