Linkovi

Britanski vojni stručnjaci o posljednjoj fazi sukoba u Afganistanu (29/11/01) - 2001-11-29


Vojni stručnjaci londonskog instituta Jane’s Information Group smatraju da je dolaskom američkih marinaca u blizinu Kandahara sukob u Afganistanu ušao u svoju konačnu, odlučujuću fazu. Iz Londona - Michael Drudge.

Jane’s Information Group svjetski je poznat centar za analizu obrambenih, svemirskih i sigurnosnih pitanja. 1898., londonac Fred T. Jane izdao je prvu ediciju zbirke Jane’s All the World Fighting Ships – “Janeovi Svi ratni brodovi svijeta”. Preko noći, ta je zbirka postala autoritativan vodič o ratnim brodovima i pomorskim obavještajnim djelatnostima.

Kompanija svake godine izdaje skoro dvije stotine publikacija o brodovima, zrakoplovima, vojskama, oružju i obavještajnim pitanjima. Na pretplatničkom se popisu nalazi skoro svako ministarstvo obrane i obavještajne službe diljem svijeta.

Navještaj konačne ofenzive

Od terorističkih napada na Sjedinjene države 11. rujna, stručnjaci ovog instituta pokušavaju objasniti što se dogodilo i predvidjeti što bi moglo biti slijedeće. Umirovljeni bojnik britanske vojske Charles Heyman urednik je publikacije Jane’s World Armies – “Janove vojske svijeta”. Po njemu, dolazak američkih marinaca u blizinu Kandahara preteča je konačne ofanzive da se nadje Osamu bin Ladena. "Mislim da će slijedećih nekoliko mjeseci – s vojnog stajališta - biti vrlo interesantni. Očekujemo da će znatan broj američkih postrojbi biti ubačen u Afganistan. I očekujemo da će se lov na bin Ladena pojačati uz vrlo, vrlo velik broj vojnika na terenu."

Početak robotiziranog rata

Urednik tjednika Jane’s Defense Weekly, Clifford Beal kaže da sada u Afganistanu imamo prilike vidjeti budućnost modernog načina ratovanja. "Svjedoci smo osvita robotiziranog rata. Ne samo da su bespilotne letjelice špijunirale na članove al Qaide, već su ih i raketirale. To je skratilo onaj ključni vremenski razmak koji nastaje od trenutka opažanja do trenutka otvaranja vatre, o kojem vojska često govori. To jednostavno znači da je vrijeme izmedju lociranja i napada na neprijatelja skraćeno na tek minute, za razliku od onoga što je prije bilo – a to su sati ili čak dani."

CIA pojačava aktivnost od istočne Afrike do Južne Amerike

Chris Aaron urednik je Janovog obavještajnog pregleda. On kaže da je od 11. rujna, teroristička mreža al-Qaida velikim dijelom razorena u istočnoj Africi, Europi te u području Kavkaza. No, ističe da su obavještajne agencije još uvijek zabrinute zbog al-Qaidinih operacija u azijsko-pacifičkom području. On dodaje da je Središnja obavještajna služba – CIA- pojačala svoje obavještajne aktivnosti na području Južne Amerike, na tromeđi granica Brazila, Paragvaja i Argentine.

Niti jedan stručnjak sa spomenutog panela nije želio predvidjeti gdje bi al-Qaida mogla izvesti svoj slijedeći napad, smatrajući da bi to moglo izazvati paniku. No, rekli su da su najviše zabrinuti pomišlju da bi teroristi mogli izvesti radioaktivni otpad u nekom velikom gradu, čime bi tisuće ljudi otrovali radiacijom.

XS
SM
MD
LG