Linkovi

Što nakon Afganistana? (29/11/01) - 2001-11-29


Uvodničari američkih dnevnika analiziraju američku politiku prema islamskom svijetu, u trenutku kada je gotovo sigurno da se su afganistanskim talibanima dani odbrojani. No teroristi al-Qaide premrežili su i druge zemlje, pogotovo na Srednjem istoku. Zbog toga se uvodničari američkih vodećih dnevnika i pitaju: što nakon Afganistana?

Pomoć u uklanjanju korjena terorizma

Dnevnik iz Bostona, Christian Science Monitor, razmatra mogućnost akcije protiv globalnog terorizma u drugim zemljama. Kao glavne kandidate navode se Somalija, Sudan i Jemen. Sve tri već mjesecima nastoje izbjeći vanjsku intervenciju, te od Washingtona traže znatnu materijalnu pomoć za uklanjanje nedaća koje – prema njima – uzrokuju terorizam.

Uvodničar bostonskog dnevnika također smatra da se pomoć ne bi trebala svesti na “tradicionalnu milostinju”, te da bi se naglasak trebao staviti na mjere koje potiču razvoj tolerantnijeg društva, i u političkom i u vjerskom smislu. “Političke promjene u tim zemljama stvar su dalekosežnog razvoja, no one bi zaista mogle dovesti do uklanjanja korjena terorizma” – smatra uvodničar Christian Science Monitora.

Treba li se povezivati s Iranom i Sirijom?

Međutim, za Washington su u ovom trenutku važniji Iran i Sirija – zaista utjecajne zemlje Srednjeg istoka. Uvodničar dnevnika Washington Times smatra da Bijela kuća iskazuje preveliku i neprimjernu želju da se približi Teheranu i Damasku. I Iran i Sirija naime, neprijatelji su afganistanskih talibana.

“Međutim, to su zemlje koje izravno podržavaju terorizam – radikalnu organizaciju Hezbollah, Islamski Jihad, Hamas a i bin Ladenovu al-Qaidu. Poznate po samoubilačkim napadima na izraelske ciljeve, ove organizacije smatraju Ameriku drugim Izraelom” – upozorava uvodničar washingtonskog dnevnika. Zbog toga, zaključuje se u ovom članku, “istraga terorističkih napada na američkom tlu, treba utvrditi jesu li u njih bili umješani Irak i Sirija. Ako jesu, trebali bi platiti visoku cijenu.”

Neprijatelj neprijatelja - ipak neprijatelj

Slično misli i ugledni novinski komentator William Safire. Naime, kada je u pitanju Srednji istok, ne bi trebalo važiti načelo “neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj”. Jer, kada je u pitanju Iran – protivnik afganistanskih talibana – Washington bi trebao biti oprezan te dopustiti mogućnost da “neprijatelj mog neprijatelja ipak ostaje moj neprijatelj.”

U komentaru koji objavljuje današnji New York Times, William Safire upozorava da u Iranu, ali i Iraku, Saudijskoj Arabiji i Siriji, “tiranija i globalni terorizam idu ruku pod ruku.” “Zbog toga bi trebali odustati od partnerstva s Iranom u borbi protiv terorizma. Iran ionako postaje zreo za demorkatsku revoluciju. Ne bi trebali ulaziti u savezništvo s njegovim okrutnim vjerskim vlastodršcima, koje će jednog dana s vlasti zbaciti svjetovne, demokratske snage” – smatra William Safire.

XS
SM
MD
LG