Linkovi

Jasenovačkoj zbirci mjesto je u Jasenovcu (28/11/01) - 2001-11-28


U Memorijalnom području Jasenovac uskoro će – nakon deset godina – ponovno biti smještene njegova muzejska zbirka te arhiv dokumenata iz ustaškog koncentracijskog logora. Muzejska se građa tijekom devedesetih nalazila u srpskom entitetu u Bosni i Hercegovini. U listopadu prošle godine, banjalučke su je vlasti predale na čuvanje američkom Memorijalnom muzeju Holokausta u Washingtonu.

Jučerašnja predaja zbirke hrvatskim diplomatskim dužnosnicima bila je u skladu sa sporazumom koji su postigle vlada Republike Hrvatske, premijer Bosne i Hercegovine te muzej Holokausta. Sporazum se odnosio na jednogodišnju pohranu zbirke i arhiva u Memorijalnom muzeju Holokausta u Washingtonu. O zbirci te njezinom konačnom vraćanju u Hrvatsku govori Sanja Primorac, kustosica jasenovačke zbirke dok se ona nalazila u washingtonskom Muzeju Holokausta.

“Kada su jučer zbirku, smještenu u osam metalnih posebno zaštićenih sanduka, u Baltimoreu preuzeli hrvatski diplomati, te kad je na nju bio otisnut otpremni list s hrvatskim pečatom, osjetila sam veliko zadovoljstvo” – rekla je Sanja Primorac. "Jer, Hrvatska je zakonski vlasnik zbirke. Muzej Holokausta vjeruje da se eksponati trebaju izložiti na lokalitetu gdje su zločini počinjeni. I Republika Hrvatska i vlasti u Republici Srpskoj, od početka su svjesne našeg tog stava. Naime, kao što su eksponati iz koncentracijskog logora u Auschwitzu izloženi u Auschwitzu, tako i jasenovačka zbirka treba biti izložena u Jasenovcu" - smatra gospođa Primorac.

Primorac: Eksponati pokazuju da ljudski duh nikad ne umire

Zbirka o zloglasnom ustaškom logoru sadrži nekoliko tisuća pisanih dokumenata, osam filmova, oko 2 tisuće fotografija, sedamdesetak tonskih zapisa i nekoliko tisuća predmeta. Građa je tijekom prošle i ove godine u Washingtonu pregledana, kategorizirana, a poduzete su i znatne mjere da se mnogi eksponati zaštite. Spomen-muzej Holokausta na svom internet sajtu predstavlja dio eksponata iz Jasenovca. Ova je washingtonska ustanova na cjelokupni projekt utrošila oko 150 tisuća dolara.

Upitali smo Sanju Primorac, kustosicu zbirke dok se ona nalazila u Washingtonu, koji će njoj eksponati ostati u posebnom sjećanju? "Ljudi se često zadrže na bilježnici s kuhinjskim receptima koje je za vrijeme svog boravka u logoru prikupila izvjesna Anđela Hrg, logorašica u Staroj Gradišci. Kuharica sadrži stotine često kompliciranih recepata. Zanimljivo je da su oni prikupljeni u zimu 1942, kada logoraši nisu gotovo uopće primali hranu. Ovaj eksponat ukazuje na činjenicu da ljudski duh nikad ne umire. U zbirci se nalaze osobne stvari jednog svećenika, Franje Rihara, koji je ubijen u Jasenovcu – njegova svećenićki okovratnik te molitvenik. Tu su i vrpce u bojama koje su na rukama morali nositi srpski i židovski logoraši. Posebno su potresne dječje bilježnice i crtanke, koje su pripadale najmlađim žrtvama logora."

Ovakvi eksponati, kaže Sanja Primorac, “sile suvremenika da se zamisli nad tragičnim događajima i sudbinom žrtava Jasenovca.”

Izvrsna suradnja svih zainteresiranih strana

Gospođa primorac naglašava da je Memorijalni muzej Holokausta u ovom projektu ostvario izvrsnu suradnju sa svim zainteresiranim stranama - veleposlanstvima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i vlastima u srpskom entitetu u toj zemlji, židovskim zajednicama Beograda i Zagreba, srpskom pravoslavnom crkvom u Sjedinjenim Državama kao i sa srpskom zajednicom u Americi.

“Od početka projekta dali smo na znanje da zbirku namjeravamo vratiti Hrvatskoj” – rekla je gospođa Primorac, te dodala: "Nadamo se da će zbirka biti izložena u nedavno obnovljenom spomen-području Jasenovac. Nadamo se da će postava, s povjesne točke gledišta, biti točna i vjerodostojna, te da će biti otvorena svima."

Dio eksponata iz zbirke može se vidjeti i na internet stranicama Memorijalnog muzeja Holokausta, na adresi: www.ushmm.org/jasenovac.

XS
SM
MD
LG