Linkovi

Operativac CIA-e, prva američka žrtva u Afganistanu (28/11/01) - 2001-11-28


Američki zračni udari oštetili su nekoliko zgrada u blizini Kandahara za koje se vjerovalo da su ih koristili talibanski vodje ili neki od čelnika al-Qaide. No, još uvijek ostaje nejasno je li itko od njih ubijen u tim napadima. Iz Pentagona – Alex Belida:

Glasnogovornica Pentagona - Victoria Clarke - kaže da je Pentagon imao obavještajne podatke koji su sugerirali da u spomenutim zgradama boravi netko od vodećih talibana. No dodala je da Pentagon još uvijek ne zna točno tko se nalazio unutar tih zgrada niti je li se u to vrijeme tamo nalazio i talibanski vodja Mullah Mohamed Omar. Jedino je rekla da se taj napad smatra uspješnim u smislu nanošenja štete zgradama.

Bivši talibanski veleposlanik u Pakistanu, Abdul Salam Zaeef, izjavio je, pak, da čelnik talibana Mullah Mohammad Omar nije ranjen u današnjem bombardiranju u okolici Kandahara, na jugu Afganistana, te da se uopće nije ni nalazio na lokaciji na koju su izvršeni zračni napadi. Bivši talibanski veleposlanik je, isto tako, rekao da ne zna gdje se nalazi Osama bin Laden.

Sve više marinaca nadomak Kandahara

U medjuvremenu - povećan je broj marinaca u bazi nadomak Kandahara. Ministar obrane Donald Rumsfeld kaže da je cilj spriječiti kretanje Osami bin Ladenu i njegovim operativcima iz al-Qaide. Situacija u Kandaharu i dalje je kaotična. Veliki broj stranaca u redovima talibana nastoji napustiti to područje dok američke snage vrše pritisakana grad, koristeći se postrojbama snaga plemena Paštu, koje se bore protiv talibanskog režima.

Američki dužnosnici kažu da je na stotine, uglavnom stranih talibana, ubijenih tijekom pobune u zarobljeništvu u Mazar-e-Sharifu na sjeveru Afganistana, poginulo u žestokom okršaju te da nisu bili masakrirani. Naš izvjestitelj iz Islamabada – Jim Teeple – javlja da je organizacija za zaštitu ljudskih prava, Amnesty International, zatražila provodjenje istrage kako bi se utvrdilo na koji su način strani talibani izgubili živote.

Veleposlanik Kenton Keith, američki glasnogovornik Informacijskog centra medjunarodne koalicije za borbu protiv terorizma, smještenog u Islamabadu, kaže da strani talibani nisu bili masakrirani: "Ono što se dogodilo u Mazar-e-Sharifu bila je žestoka bitka. Kada su zarobljenici uzeli oružje iz skladišta oni su postali borci i oni su nakon toga krenuli u ofenzivnu akciju. One koje su mogli ubiti oni su ubili!"

Gospodin Keith je naglasio da je ubijeno nekoliko vojnika Sjevernog saveza te da je bilo žrtava i medju koalicijskim snagama , ali da se ne zna njihov broj. No, središnja američka obavještajna agencija – CIA – danas je potvrdila da je jedan od njenih agenata poginuo prilikom ove zatvorske pobune. Taj agent se zove Jonny Spann i prvi je Amerikanac koji je izgubio život unutar Afganistana od početka vojne akcije. Zapovjednik Sjevernog saveza, general Rashid Dostum, izjavio je da su dvojica zapovjednika njegovih snaga ubijena u tim borbama. General Dostum je rekao da su zarobljeni talibani bombama napali njegove borce dok su ih ovi, kao zarobljenike, provodili u zatvor-tvrdjavu Qalai Janghi u Mazar-e-Sharifu.

Drugi dan bonske konferencije

Dok se u Afganistanu vode borbe protiv terorizma, na političkom planu najviše pažnje privlače nastojanja medjunarodne zajednice o formiranju post-talibanske vlade. U Bonnu se sastaju predstavnici četiri etničke skupine, a naš izvjestitelj Roger Wilkinson javlja da je oko 30 sudionika ove konferencije tek započelo razgovore o podrobnostima plana Ujedinjenih naroda o sastavljanju prijelazne vlade:

Zamjenik UN-ovog izaslanika za Afganistan, Francesco Vendrell, kaže da konačni sporazum o unutrašnjem uredjenju možda neće biti postignut tijekom, jučer započetih, bonskih razgovora. Gospodin Vendrell smatra da da se ne može očekivati od izaslanstava da za pet dana pomire medjusobne razlike koje su se akumulirale u periodu dužem od dva desetljeća.

Nakon početnog optimizma, različita stajališta su došla do izražaja oko UN-ovog prijedloga da medjunarodne vojne snage jamče sigurnost u Afganistanu te oko uloge bivšeg kralja oko ujedinjivanja stanovnika te zemlje. Sjeverni savez, najsnažnija struja, nije pokazao entuzijazam niti za jedan od ova dva prijedloga.

No, čelni izaslanik Sjevernog saveza na bonskoj konferenciji, Younus Qanooni, istaknuo je da će njegova skupina podržati nazočnost medjunarodnih snaga pod vodstvom Ujedinjenih naroda, ukoliko one budu dio sveobuhvatnog sporazuma te da će podržati poziciju bivšeg kralja ukoliko dobiju takvu preporuku od Velikog vijeća sačinjenog od plemenskih starješina.

Annan: Povijesna prilika

O Afganistanu, ovdje u Washingtonu, razgovore vode i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan i predsjednik Bush. Iz Bijele kuće nam se javlja Paula Wolfson:

Kofi Annan kaže da se sudionici bonske konferencije sučeljavaju s velikim izazovom: "Oni imaju povijesnu priliku ostaviti prošlost za sobom i stvoriti široko utemeljenu vladu koja bi bila lojalna stanovnicima Afganistana i koja bi poštivala medjunarodne obveze."

Glavni tajnik kaže da su mnoge zemlje, uključujući i Sjedinjene Države, voljne raznim donacijama pomoći obnovu Afganistana, ali istaknuo je da te zemlje trebaju u samom Afganistanu imati partnera, odnosno stabilnu vladu koja će pomoći da rekosntrukcija zemlje bude korisna i učinkovita.

Tijekom razgovora u Bijeloj kući gospodin Annan je rekao predsjedniku Bush da humanitarni djelatnici imaju problema dostaviti hranu onima kojima ona najviše treba. Rekao je da izmedju šest i sedam i pol milijuna Afganistanaca prijeti glad, uključujući i onima koji su izbjegli u susjedne zemlje.

Bush: SAD su i u prošlosti bile glavni donator

Predsjednik Bush se složio da je rat otežao taj problem te naglasio da je i prije američke vojne akcije u Afganistanu postojao problem gladi i suše.

"Imamo dosta novca, Sjedinjene Države su uostalom bile glavni financijski donator. Mi, isto tako, imamo i hranu. No, temeljno je pitanje koliko je situacija u samom Afganistanu sigurna, odnosno kako dopremiti hranu do onih kojima je potrebna?" - rekao je američki predsjednik.

Predsjednik Bush je izjavio kako je uvjeren da će zemlje-donatori osigurati hranu, lijekove i odjeću, ali nije ostavio nimalo sumnje da će to biti teško učiniti.

Prije susreta s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda, predsjednik Bush je s kongresnim čelnicima razgovarao o vojnim operacijama u Afganistanu, a tom je prilikom pozvao demokrate u Senatu da usvoje njegov paket stimulativnih gospodarskih mjera koje uključuju smanjenje poreza, vraćanje dijela poreznog novca obiteljima s niskim primanjima i poreske olakšice za kompanije koje žele kupiti novu opremu. Paket ekonomskih mjera već je usvojen u Zastupničkom domu gdje većinu imaju republikanci.

Europa se protivi širenju anti-terorističke kampanje

Europski čelnici protive se širenju medjunarodne borbe protiv terorizma izvan Afganistana. Njemački kancelar Gerhard Schroeder je u obraćanju parlamentu naglasio da će Njemačka učiniti ono što je potrebno za očuvanje sadašnje anti-terorističke koalicije, ali dodao je da Njemačka neće jednostavno čekati na sljedeće vojne intervencije, uključujući Somaliju i Irak.

Francuski ministar obrane – Alain Richard – rekao je da za sada ne vidi razloge zbog kojih bi se borba protiv terorizma proširila izvan granica Afganistana. No, on je istaknuo da će Francuska podržati takvu akciju ukoliko dobije uvjerljive dokaze da neka druga zemlja podržava teroriste al-Qaide.

XS
SM
MD
LG