Linkovi

Mladić pod 'službenom zaštitom Jugoslavenske armije' (27/11/01) - 2001-11-27


Glavna tužiteljica Tribunala Carla del Ponte napomenula je danas kako pred tribunalima za Jugoslaviju i Ruandu stoji još mnogo posla, no kako se sada ipak može nazrijeti način na koji će Tribunali izvršiti svoje mandate. "Počeli smo razmatrati ono što se zove 'strategija izlaza'". U ovom trenutku vodi se još 36 istraga na Tribunalu za Jugoslaviju, o ukupno 150 osoba, dok se za Ruandu vodi 136 istraga za 136 osoba. Glavna tužiteljica smatra da da bi postojeći procesi mogli biti okončani do 2004. godine, a da bi preostali mogli završiti do 2008. godine. Glavna je tužiteljica također rekla da se u den Haagu odvija "strateško planiranje" za budućnost. Tu je napomenula kako su tridesetšestorici istražitelja za bivšu Jugoslaviji, pridodana još četiri nova koja će se baviti Makedonijom i Kosovom. Što se istraga tiče, gospođa del Ponte je rekla da su četiri kompletno završene, šest ih je obustavljeno, četiri su uključene u procese koji se već odvijaju, a za deset je utvrđeno da potencijalno ispunjavaju kriterije da mogu biti prepušteni nacionalnim sudovima. Šesnaest preostalih istraga još je uvijek aktivno i provode se na temelju prioriteta. Glavna tužiteljica je također rekla kako nije spremna prepustiti nacionalnim sudovima spomenutih deset istraga dok god oni funkcioniraju na način na koji trenutno funkcioniraju.

Gospođa del Ponte rekla je da suradnja pojedinih zemlja s Tribunalom ostaje i dalje problematična. Trebalo je puno vremena i truda da se ostvari suradnja na području bivše Jugoslavije i još uvijek ne postoji puna suradnja sa svim dijelovima tog područja. Prije nekog vremena, Vijeće je bilo upoznato s nesuradnjom Jugoslavije, a potom i Hrvatske. "Prošle godine bila sam u mogućnosti reći kako se situacija u Hrvatskoj poboljšala, ali da još uvijek od tamo nemamo punu suradnju. U ovom trenutku mogu ponoviti da smo u nekim područjima uspjeli postići zajednički napredak s hrvatskom Vladom, no još uvijek postoje područja gdje se napredak ostvaruje vrlo sporo, posebno na području predavanja dokumentacije. Ja sam stalno u konstruktivnom dijalogu sa Zagrebom" - rekla je glavna tužiteljica del Ponte, napominjući da je izrazila svoje razočaranje što general Gotovina nije bio uhićen, no da je dobila uvjeravanja hrvatske Vlade da je ona predana njegovom uhićenju i transferu u den Haag. "Međutim, kako se čini generalu Gotovini je bilo omogućeno da izbjegne uhićenje, i želim skrenuti pažnju Vijeća sigurnosti na ovu nezadovoljavajuću situaciju" - rekla je glavna tužiteljica del Ponte upućujući istovremeno Hrvatskoj poziv da ukloni sve prepreke i krene čvrstim korakom putem potpune suradnje.

Za glavnu tužiteljicu, transfer Slobodana Miloševića u den Haag predstavlja povijesni događaj i hrabri potez srbijanske vlade. No istaknula je kako joj je žao što mora izvjestiti Vijeće sigurnosti da se Ratko Mladić nalazi u Jugoslaviji pod službenom zaštitom Jugoslavenske armije. "Kaže se da kao časnik jugoslavenske armije Mladić uživa vojni imunitet i zaštićen je od nacionalnog i međunardnog pravosuđa". Gospođa del Ponte je također spomenula i Vukovarsku trojku koja se nalazi pod zaštitom Jugoslavenske armije. Pozvala je na njihovo uhićenje i transfer u den Haag. "Umjesto da se postupa u skladu s konkretnim zahtjevima Vijeća sigurnosti, ovoj trojici optuženih je omogućeno čak da imaju javne promocije svojih knjiga. Popis osoba koje se kriju u Jugoslaviji još se povećao, a savezna vlada, umjesto da je dala jasnu i nedvosmislenu podršku vladi Srbije, čini sve što je u njenoj moći da zaustavi čak i ovu ograničenu suradnju republičkih vlasti".

U svom izlaganju pred Vijećem sigurnosti, Carla del Ponte je također napomenula da se ne smiju uvažiti argumenti koji se čuju iz Beograda i Banje Luke - u nešto manjoj mjeri i iz Zagreba - da suradnja s Tribunalom prijeti političkoj stabilnosti u tim zemljama. "Je li bilo lako Federaciji Bosne i Hercegovine izručiti u den Haag bivšeg šefa vojske ili generale koji se još uvijek tamo smatraju ratnim junacima?" - pita se glavna tužiteljica i odgovara: "Iako su vlasti u Sarajevu naglasile političke poteškoće do kojih može doći zbog suradnje s Tribunalom, nisu se na to pozvali kao na izgovor za nesuradnju". Pri kraju svog izlaganja, gospođa del Ponte je apelirala na Vijeće sigurnosti da nastavi podržavati rad njenog tužiteljstva i posebno je zatražila da Vijeće inzistira na uhićenju Ratka Mladića i Radovana Karadžića, čije ostajanje na slobodi predstavlja nepoštovanje autoriteta Vijeća i ruganje cjelokupnom procesu međunarodne pravde.

XS
SM
MD
LG