Linkovi

Nakon dugo godina Hrvatska može biti zadovoljna izvješćem  haaškog Tribunala (26/11/01) - 2001-11-26


Danas je pred Ujedinjenim narodima predsjednik haaškog Tribunala za ratne zločine Claude Jorda podnio izvješće o jednogodišnjem radu suda i o suradnji pojedinih zemalja s ovom međunarodnom institucijom. Zamolili smo hrvatskog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima Ivana Šimonovića da prokomentira ocjene koje su se mogle čuti o suradnji Hrvatske i Tribunala.

Izvješće koje je gospodin Jorda podnio Ujedinjenim narodima odnosi se na razdoblje od 1. kolovoza prošle pa do 31 srpnja ove godine, i u njemu se ocjenjuje da je suradnja Hrvatske i Tribunala "postupno napredovala". Iako se u izvješću spominju 'neke početne poteškoće', hrvatski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Ivan Šimonović smatra da nakon dugo godina Hrvatska može biti zadovoljna izvješćem predsjednika suda. "Nije bilo kritičkih opservacija. Uglavnom se govorilo o unapređenju i uspješnoj suradnji. Bez ikakve sumnje Jorda je upozorio na to da situacija sa suradnjom nije savršena, ali isto tako ako se to usporedi s ocjenama Tribunala za bilo koju drugu državu za koju sud ima nadležnost, situacija glede Hrvastke ocijenjena je kao bitno bolja".

U svom izvješću haaški Tribunal je posebno upozorio na problem s državama koje pružaju utočište osobama optuženim za ratne zločine i tu je posebno apostrofirana Jugoslavija. Unatoč tome Tribunal je prihvatio jamstva Jugoslavije i pustio na slobodu Biljanu Plavšić. Danas su sličnu stvar zatražili i odvjetnici Pavla Strugara. Navodno će odvjetnici zatražiti da se omogući obrana sa slobode generalu Rahimu Ademiju. No, u tom bi slučaju bila potrebna jamstva Hrvatske vlade. Pitali smo veleposlnika Šimonovića hoće li "slučaj Gotovina", naštetiti izgledima generala Ademija da se brani sa slobode, odnosno hoće li sud zbog generala Gotovine, prihvatiti jamstva Republike Hrvatske. "Teško je procijeniti takav međusobni utjecaj jednog slučaja na drugi. Glede cijelog pitanja obrane sa slobode, mislim da je načelna politika suda koji dolazi do izražaja da oni koji su se dobrovoljno predali imaju daleko veće šanse da im se omogući obrana sa slobode. Tribunal se u uvjetima koji su realni nastoji snalziti najbolje kako može. Ako procijeni da su takva jamstva - u ovom slučaju Savezne Republike Jugoslavije - vjerodostojna, on se i vlada s tim u skladu".

Iako nije spomenuto u izvješću Tribunala, ovih se dana moglo čuti da se Hrvatskoj zamjera što ne brifira Tribunal o tome što poduzima kako bi se lociralo i u den Haag sprovelo generala Gotovinu. "U svom današnjem izlaganju pred Općom skupštinom gospodin Jorda na te probleme nije ukazivao. Da li se radi o tome da je nakon njegovog pismenog izvješća bilo daljnjih kontakata u kojem su njegove određene dileme otklonjene ili ne, u to se ne bih upuštao".

Veleposlanik Šimonović je također napomenuo da je u usmenom dijelu izvješća danas predsjednik Tribunala Claude Jorda spomenuo i mogućnost da bi se neki slučajevi, koji sa stajališta suda nisu više prioritetni, mogli prepustiti nacionalnim sudovima.

XS
SM
MD
LG