Linkovi

Mogući uzroci anti-amerikanizma  (25/11/01) - 2001-11-25


Anti-američko raspoloženje lebdi nad muslimanskim svijetom, ne praveći razliku izmedju islamista i sekularnih muslimana. To tvrdi i profesor sveučilišta Johns Hopkins - Fouad Ajami – u članku objavljenom u najnovijem broju tromjesečnika Foreign Affairs. Prema njegovom mišljenju, bez obzira na to što Sjedinjene Države budu, ili ne budu, radile u budućnosti – teroristi će Ameriku i dalje napadati, preusmjeravajući gnjev prema vlastitom društvu na Sjedinjene Države. Profesor Ajmani primjećuje da je nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države – zadovoljstvo bilo primjetno čak i medju pripadnicima višeg staleža egipatskog društva. Prema mišljenju tih ljudi, velesila je dobila ono što zaslužuje – piše profesor Ajmani.

S tim se ocjenama, medjutim, ne slaže predsjednik Nacionalnog vijeća za američko-arapske odnose – John Duke Anthony. Tijekom proteklih 38 godina kretanja po muslimanskom svijetu on nikada – kako kaže – nije nailazio na takvu vrstu anti-amerikanizma. Ono što, prema njegovom mišljenju, potiče anti-amerikanizam su odredjeni vanjsko-politički potezi Sjedinjenih Država, posebno na Srednjem istoku. … S tom se ocjenom, pak, ne slaže predsjednik Zaklade za mir na Srednjem istoku - bivši američki veleposlanik Philip Wilcox. On tvrdi da politika Sjedinjenih Država nije glavni uzrok terorizma. Ta pošast ima više uzroka, a jedan od njih se posebno ističe u arapskim zemljama.

“Radi se o neuspjehu vlada zemalja tog područja da potaknu gospodarski razvoj i sudjelovanje gradjana u političkom životu. To je, medju stanovnicima tog dijela svijeta, izazvalo osjećaj poraza, očaja, otudjenosti i beznadja”, kaže gospodin Wilcox.

Autoritarne vlasti arapskih zemalja brutalno guše različito mišljenje – kaže gospodin Wilcox. Pod takvim pritiskom, narod svoju frustriranost izražava izlivima bijesa protiv Amerike, koju se doživljava kao zemlju koja podržava autoritarne arapske režime. Upravo je to temelj na kojem nastaje terorizam – kaže predsjednik Instituta za Srednji istok – bivši američki veleposlanik Edward Walker.

“Sjetit ćete se da Osami bin Ladenu Palestinci nisu pali na pamet sve dok nije pomislio kako bi mu taj problem mogao biti dobro sredstvo za pridobivanje podrške. U osnovi, on se protivi saudijskom režimu, te je protiv Sjedinjenih Država zbog toga što podržavaju saudijski režim i imaju svoje baze i vojnike u Saudijskoj Arabiji,” ističe ambasador Walker.

Nemojte zamišljati da će sporazum o osnivanju Palestinske države označiti kraj terorizma – upozorava ambasador Walker. No, prema mišljenju ambasadora Wilcoxa, rješavanje palestinskog problema bit će od velike pomoći. Izraelsko-palestinski sukob treba riješiti i zbog njega samog i zbog potrebe slabljenja terorizma – zaključio je ambasador Wilcox.

XS
SM
MD
LG