Linkovi

HHO traži dodatni rok za otkup stanova (21/11/01) - 2001-11-22


Hrvatski helsinški odbor zatražio je danas od Vlade dodatni rok u kojem bi stanove mogli otkupiti građani koji to zbog ratnih okolnosti nisu učinili u zakonskom roku.

Hrvatski helsinški odbor od Vlade traži dodatni rok kako bi stanove mogli otkupiti hrvatski državljani koji stanarsko pravo zbog rata nisu ostvarili u zakonskom roku do 1996. Predsjednik HHO-a Žarko Puhovski kazao je da osim Srba u tu skupinu ulazi i određen broj Hrvata koji do formalnog isteka roka za otkup stanova nisu bili u mogućnosti ostvariti stanarsko pravo i po povoljnoj cijeni otkupiti stanove.

Stanarsko pravo jedan je od problema zbog kojih će voditelj Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Hrvatskoj Bernard Poncet sutra u Beču Stalnom vijeću OESS-a preporučiti produženje mandata na još jednu godinu. OESS vladi sugerira nadoknadu prava za oko 50 tisuća srpskih domaćinstava, dok Vlada inzistira na stajalištu da hrvatsko zakonodavstvo više ne poznaje kategoriju stanarskog prava.

Potpredsjednica Vlade Željka Antunović kazala je da će stanovi biti vraćeni Srbima kojima je stanarsko pravo oduzeto na nezakonit način, ali neće biti vraćeni onima koji ne namjeravaju živjeti u Hrvatskoj, već samo "pokupiti novac jeftinom kupnjom i skupom prodajom stana".

Njenu izjavu da bi se ti stanovi bolje mogli iskoristiti za ratne stradalnike, Žarko Puhovski nazvao je opasnim cinizmom i dodao da je s demokracijom nespojivo da vlast propituje što će ljudi napraviti sa stanovima.

"Potpuno je neshvatljivo da u suvremenom svijetu izvršna vlast jedne demokratske pravne države sebi dopušta da ljude koji su u akciji vojnika te države, ili onih koji su se uz vojnike "šlepali", pod prijetnjom smrću, natjerani da napuste svoje stanove, ili su ih napustili nakon što su im ubili neke članove obitelje, neshvatljivo je da se te ljude danas elegantno naziva odbjeglim ljudima koji nisu željeli biti ovdje," kazao je Puhovski.

U Helsinskom odboru drže da je svojim istupima potpredsjednica Vlade savršeno doprinijela ostanku OESS-a u državi. Procjene šefa misije Ponceta da bi Hrvatska trebala obeštetiti od 50 do 60 tisuća Srba u Odboru drže pretjeranim.

Puhovski vjeruje da će se zbog nesporazuma oko stanarskih prava intezivirati monitoring OESS-a u Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG